Hopp til innhold

666 skadde eller drepte

Tallet på trafikkulykker i Møre og Romsdal øker igjen, mens det går ned i landet sett under ett. Særdeles bekymringsfullt, sier leder i trafikktryggingsutvalget i fylket, Olav Solheim.

4 unge liv drept i trafikkulykka i Tresfjorden.
Foto: Mobilfoto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

15 mennesker ble drept i trafikken i Møre og Romsdal i 2005 – 10 ble svært alvorlig skadd, 50 alvorlig skadd og 591 letter skadd. Tilfeldigheter avgjør om trafikkulykkene ender med døden eller alvorlige skader.

Det er Statens vegvesen som legger fram de nakne harde tall om trafikkulykkene i 2005. Tirsdag ble statistikken presentert for politikerne i Trafikktryggingsutvalget i Møre og Romsdal.

Olav Solheim
Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

God tendens snudd

Leder i utvalget, KrFs Olav Solheim, sier det er bekymringsfullt at det totale ulykkestallet no går opp etter en tendens noen år med nedgang. Økt trafikk forklarer noe, men trafikantene har ikke tatt alvorlig nok hvor farlig det er blitt å ferdes i trafikken.

Harde på gassen

Mange bilister er kanskje for løsslupne i trafikken enkelte tider på året, sier Solheim – mai, juni og august er måneder med svært mange ulykker.

Da har vi ikke føret på vegene å unnskylde oss med som på vinteren, men rett og slett med at mange er for harde på gasspedalen, sier leder av Trafikktryggingsutvalget.

666 drepte eller skadde er et høyt tall – høyere enn gjennomsnittet for de 10 siste åra. 15 drepte er også en stigning – 8 flere drepte enn året før.

Skremmende første halvår

2006 har også starta dårlig, med 9 drepte hittil i år. Den største ulykka var da fire ungdommer fra Måndalen mista livet i kollisjonen på vegen langs Tresfjorden 19. februar.

Den hittil siste dødsulykka skjedde på riksveg 70 i Tingvoll søndag da ei tysk kvinne på ferie døde av skadene etter utforkjøring.

.