Hopp til innhold

Babyer kan lese

Babyer kan lære å lese. Foreldre står i kø for å lære 3 måneder gamle barn å knekke lesekoden.

Jona og Julia Roaldsand

Jona på ni måneder er midt i målgruppa for lesekursene for babyer.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Spesialpedagog Heidi Aabrekk holder kurs, og har kalenderen full.

Bravo

Jona Roaldsand er ni måneder gammel, og kan begynne leseopplæringa alt nå. Gjennom språkleken «Bravo» kan barn mellom 0 og 3 år lære lesekunsten. Spesialpedagog Heidi Aabrekk holder kurs for foreldre og barnehageansatte.

- Små barn lærer veldig fort. De er på en måte forhåndsinnstilt på å skulle lære. Vi snakker med barn og viser dem ting, nettopp fordi de skal lære. Med språkleken «Bravo» viser vi dem de store ordbildene i tillegg til de faktiske tingene, forteller Aabrekk. Kortene skal vises i kort tid hver gang, og over flere ganger hver dag, sier hun.

Plansjer

Ved å vise barnet plansjer der ord står skrevet i nokre sekund hver gang, lærer barnet til slutt å lese.

- De som lærer å lese tidlig tilegner seg fort kunnskap. Møtet med skolen blir veldig enkelt for de som kan lese på forhånd, sier Aabrekk.

Pengar til leseopplæring

Leselæring for 30 millioner

Dysleksi-pris til Bodø

Jevnaker-barn leser dårlig

Funksjonshemmet barn

Heidi Aabrekk begynte med denne metoden da hun selv ble mor til et funksjonshemmet barn.

- Sønnen min har en hjerneskade, og da han var 8 måneder fikk vi beskjed om at han ikke hadde evne til kommunikasjon. Men vi reiste til USA, og på et institutt der begynte vi med leseopplæring for å stimulere synet. Etter et år kunne han gjenkjenne mange forskjellige ordbilder. Han kunne begynne å lese hele ordbilder og kunne lese hele setninger og tekster. Da var han to år gammel. Han har ikke språk og ikke motorikk, men da han var to og et halvt år kunne han lære å skrive på et lite skrivebrett. Nå er han fem år og leser vanlig tekst i vanlige bøker, og han uttrykker seg skriftlig. For oss har det betydd alt, forteller Aabrekk.

Glade barn

Heidi Aabrekk sier at målet med kursene er å få kompetente og glade barn. Og det byr på store fordeler å lære å lese tidlig, sier hun.

- Det man lærer som liten har man ikke så lett for å glemme. Da kan man lære å lese også. Og når man har lært å lese tidlig, tilegner man seg også tidligere og bedre annen kunnskap, sier Heidi Aabrekk til NRK Møre og Romsdal