Hopp til innhold

Værradar viser byger i klarvær

Bildene fra værradarene kan gi feil inntrykk av værforholdene, særlig på klare høytrykksdager.

Værradaren på Stad

Værradaren på Stad er den nyeste værradaren langs kysten.

Foto: Meteorologisk Institutt

De siste dagene har det i perioder sett ut som om det vært bygevær i fjellstrøk på Vestlandet. Også utenfor øyer, som klippeøya Runde på Sunnmørskysten har radarbildene vist en byge som man med det blotte øye kunne fastslå ikke eksisterte.

Sjekk værradaren her

Snøfokk, fjell og bølgeskvulp

Leder for radar og satellittseksjonen ved Meteorologisk institutt, Jørgen Togstad, sier det er en rekke feilkilder som kan gi til dels pussige utslag, særlig på klarværsdager. Dette kan være snøfokk fra fjelltopper og bølgeskvett fra havdønninger som slår mot land.

Jørgen Togstad

Jørgen Togstad er leder for satellitt og radar-seksjonen i Meteorologisk institutt.

Foto: met.no

- Radarene kan fange opp alt fra fjelltopper til sjøsprøyt. Ekko fra fjelltopper vil som regel filtreres ut fordi det ikke er bevegelse i det, sier Jørgen Togstad.

Slik blir du litt smartere

Om radar

Må regne med feilkilder

Jørgen Togstad sier man må regne med noen feilkilder. Men det pågår hele tiden et utviklingsarbeid for å gjøre målingene fra radarene så pålitelige som mulig.

- Det legges ned betydelige ressurser i å filtrere bort signaler som radarene fanger opp, og som ikke er værekko. Normalt skal slike «falske» ekko filtreres bort, sier Togstad.

Ny radar på Stad

Ny værradar på plass på Andøya

Ligner på nedbør

Både snøfokk og skvettende bølgeskvulp ligner på nedbør. Og det er ikke lett å unngå at værradarene skal oppfatte dette som nedbør.

- Radarene fanger opp noe av sjøsprøyten. Dette er i bevegelse og dermed blir det vanskelige ekko å filtrere bort. Det ligner jo veldig på en del av de ekkoene man går fra vær, sier Togstad.

Mer presise varsel

Værradarene har gitt meteorologene nye muligheter til å komme med presise værvarsel. Spesielt gjelder dette for varslene som blir gitt på kort sikt.

- Radarene gir veldig gode værdata som hjelper oss med varslingen for en kort tidshorisont. Radarene dekker nå store og sammenhengende områder langs kysten. De gir god oppløsning i både tid og rom og er blitt et uvurderlig verktøy, spesielt for korttidsvarslingen, sier Jørgen Togstad.