Hopp til innhold

- Måtte løpe for livet

Brøytemannskap fra Mesta måtte løpe for livet for ikke å bli tatt av et stort snøskred i dag. Dramaet skjedde på fylkesveg 40 i Volda på Sunnmøre i dag.

Snøskred Dalsfjorden

Den store brøytemaskinen ligger nesten skjult i det store skredet. Det har gått flere skred på strekningen det siste døgnet.

Foto: Hans Morten Sundnes

Mesta var i gang med å rydde etter et mindre ras tidligere i dag, da snømassene på nytt raste ut og begravde en hjullaster. Kjell Haukeberg i Statens Vegvesen forteller at rasfaren er svært stor på Søre Sunnmøre.

- En tikkende bombe

Ole Christian Drabløs i Mesta har ansvaret for de som jobbet der. Han er ikke nådig i sin karakteristikk av forholdene på denne vegen.

Skred Dalsfjorden

Her utspant dramaet seg. Brøytemannskapene måtte rømme fra denne hjullasteren.

Foto: Hans Morten Sundnes

- Hele strekningen er som en tikkende bombe. Og det hadde gått flere ras på strekningen, sier Ole Christian Drabløs til NRK.

Fonna tok telefonlina

Uenige med vegvesenet

Ifølge Ole Christian Drabløs var det vegvesenet som sendte Mestas mannskap inn i området. Første vurdering var at det ikke var trygt å sende folk inn for å rydde.

Skred Dalsfjorden

Mandag ettermiddag stenger skredet fortsatt fylkesveg 40.

Foto: Hans Morten Sundnes

- Mannskapene ble sendt inn likevel. Vi var uenige med vegvesenet i deres vurdering.

Drabløs presiserer likevel at Mesta kunne ha satt foten ned og nektet å sende mannskapet inn i det rasfarlige området.

Det andre raset kom

Vegvesenet bekrefter nå den dramatiske situasjonen. Men de vil vente med å fordele noen skyld.

Skred Dalsfjorden

Fortsatt henger store istapper i området der skredet gikk.

Foto: Hans Morten Sundnes

- Det var under rydding av et ras at det kom et ras nummer to. Hjullasteren som mannskapene brukte ligger nå delvis begravd i snømassene, sier Kjell Haukeberg i Statens vegvesen.

Forsvarlig ?

Det hadde gått flere skred på strekningen der mannskapene holdt på å bli tatt. Det hadde gått skred på steder der det sjelden går skred.

- Det er for tidlig å si om dette var forsvarlig eller ikke. Dette må vi komme tilbake til når vi har fått rapporten fra Mesta og vi har fått kartlagt hva vi selv har gjort i denne situasjonen.

Vakter reddet situasjonen

Mesta hadde satt opp vakter som skulle overvåke situasjonen og gi beskjed om situasjonen ble faretruende.

- Vaktene hadde trådløst samband med ryddemannskapene og kunne si fra når raset kom. Dette kan ha bidratt til at folk ikke ble tatt denne gangen, sier Ole Christian Drabløs.