Hopp til innhold

Varsel om blomstring

Hver uke går det ut et varsel om at sjeldne skjønnheter står i sin vakreste skrud i Botanisk hage i Tromsø.

Video Varsel om blomstring

Silkevalmuesøster

Lewisia rediviva

Lewisia rediviva – en blomst fra Nord-Amerika som indianerne ofte spiste.

Foto: Ann-Eli Nøsen / NRK
Ann Eli Nøsen og Arve Elvebakk.

Ann Eli Nøsen og Arve Elvebakk snakker om blomster. De røde blomstene vi ser er silkevalmue som blomstret i Botanisk hage i Tromsø i juli i fjor.

Foto: Roar Strøm / NRK

Er det varme og sol har du kortere tid til å få med deg blomstringa enn om det er surt og kaldt. Kalde somre gir lang og vakker blomstringstid. Så aldri så ille at det ikke er godt for noe.

Ta bilde av dine vakreste blomster og send de til mr@nrk.no

Stor interesse

Botanisk hage laget varsel til guidene slik at de lettere skulle finne fram til det som virkelig var verdt å se og oppleve der og da. Etter hvert har også andre fattet stor interesse for den spesielle blomstervarslinga fra Nord-Norge.

Nå kan du finne det ukentlige varselet på nettet. Hver mandag sender Botanisk hage ut nye varsel om hvilke planter du bare MÅ få med deg. Vær og temperaturer bestemmer når de enkelte planter kommer med blomst fra år til år.

I full blomst

Da Grønn glede gjorde opptak i Botanisk hage i juli i fjor sommer stod den vakre silkevalmuesøsteren fra Himalaya i full blomst.

En helt spesiell toårig plante med hengende, knall røde vimpler som normalt vokser flere tusen meter over havet og bare må oppleves.

Den står og vaier øverst i hagen sammen med flere andre fargerike valmuesøstre. Hvordan disse høye plantene klarer seg i vind og vær flere tusen meter over havet kan man bare spekulere på.

For varmt

I Botanisk hage i Tromsø får man blant annet mulighet til å oppleve arktiske planter. Planter man normalt må klatre høyt til fjells for å beskue. Noen av disse plantene kan ikke vokse lenger sør enn i Tromsø.

Det blir rett og slett for varmt. Den arktiske samlinga av planter fra alle verdenshjørner har en fargeprakt vi lenger sør i landet bare kan drømme om. Noen av plantene er så sjeldne at de ikke en gang har norske navn. Noen planter har fjellklatrere har tatt med seg fra ulike ekspedisjoner.

Vakreste nå

For Botanisk hage er det en utfordring å få de arktiske plantene til å vokse i mager jord i et tilnærmet likt fjellandskap de får i Sibir, Alaska, Himalaya, Pakistan, som de kan trives i. Blomster som har en fargeprakt vi knapt har sett maken til noen andre steder.

I denne ukens varsel anbefaler Arve Elvebakk i Botanisk hage den velduftende primulasamlinga som står på sitt vakreste nå, samt rødsildresamlinga som kan oppleves i Tromsø denne uka.

Mer om blomstervarslinga og Botanisk hage i Tromsø kan du se på NRK1 kl 19.45 i Grønn glede tirsdag 1.juni.