Hopp til innhold

- Straffer politisk engasjement

Dei nye fråversreglane som er vedtatt for den vidaregåande skulen, gjer det vanskelegare for ungdom å vere politisk aktiv.

Hanne Stokke og Ida Heggset
Foto: Trond Vestre / NRK

Det meiner Ungdomspanelet i Møre og Romsdal som ber fylkespolitikarane om drahjelp i kampen for å få endra reglane.

Talet på godkjende fråversdagar er kutta frå 14 til 10 dagar.

Dette slår uheldig ut, seier leiaren for ungdomspanelet, Ida Heggset:

– Det betyr at vi har fire dagar mindre godkjende fråversdagar å vere politisk aktiv på og det seier seg sjølve at dette går ut over vårt engasjement, seier Heggset.

Ungdomspanelet i Møre og Romsdal

Ungdomspanelet i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Engasjement

– Er det mange ungdomar som reagerer på dette?

– Dette er det mange som er opptatt av, ikkje berre Ungdomspanelet. Både elevane på skulen, politiske ungdomsorganisasjonar og lag og foreiningar. Dette er ein sak som skaper engasjement, seier Heggset.

– Når politikarane seier at vi skal vere politisk aktive men samstundes tar frå oss dei dagane vi har til å vere politisk aktive så ser ikkje eg heilt meininga med det, seier Ida Heggset.

Ønskjer ei ny ordning

Nestleiar i ungdomspanelet, Hanne Stokke, seier det er behov for ei heilt ny fråversordning:

– Vi ønskjer at alt fråver blir ført opp på vitnemålet, men fråveret bør delast opp i ulike kategoriar som til dømes politisk aktivitet, idrett, udokumentert fråvær og så vidare, seier Stokke.

– Det vil synleggjere kva slags fråver ein elev har hatt. Då vil det og kome fram at eleven har vore politisk aktiv, noko som vil vere positivt, seier Hanne Stokke.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL