Hopp til innhold

- Kommunen fjerner lovlig graffitikunst og lar skjemmende tagging stå

Han er en av våre fremste graffitikunstnere. Han arbeider i en kommune som har innført nulltoleranse mot graffiti og tagging. Nå reagerer han på at kommunen har fjernet verdifull graffitikunst.

Robert Sandberg

Robert Sandberg har kunstnernavnet Kazy. Han er en av våre fremste graffitikunstnere.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

I iveren etter å få bukt med hærverk og tagging har Ålesund kommune innført nulltoleranse mot slike ytringer på husvegger og andre installasjoner. Etter kort tid blir all graffiti og tagging fjernet.

Tagging

Denne typen tagging florerer i Ålesund by.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

– Lovlig graffiti er blitt fjernet. Men all den ulovlige tagginga står fortsatt i byen. Det forekommer litt rart i mine øyne, sier graffitikunstner Robert Sandberg.

– Du har altså fått lov til å male graffiti på vegger?

– Ja, vi har vært en gjeng på fire-fem stykker som har malt ganske store bilder på murer som eies av fylkeskommunen. Nå har kommunen malt over disse bildene. Det er også trist at det er forbud mot å male videre, sier Sandberg.

– Det var vondt

Da Ålesund kommune i fjor innførte nulltoleranse mot graffiti og tagging, var Sandbergs kunst noe av det første som ble fjernet.

Jeg syntes det var rart at dette skjedde. Det var vondt å se at dette var det første som ble fjernet, sier Sandberg.

I graffitimiljøet er Robert Sandberg mest kjent som Kazy. Dette er Sandbergs signatur eller tag. I dag arbeider han som en skattet billakkerer, og utfører oppdrag for dem som vil ha en spesiell design på bilen sin.

Robert Sandberg

Det er store, fargerike kunstverk Robert Sandberg lager.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

– Vi driver ikke hærverk

I lakkererverkstedet har han også fått lov til å dekorere veggene. Tre vegger er gjort om til store kunstverk. Han sier det er stor forskjell på graffiti og tagging.

Graffiti-vegg

Denne veggen var tidligere prydet av graffitikunst av blant andre Sandberg. Nå er kunsten malt over.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

– Tagging er egentlig kun signaturen, eller alt som blir skrevet med sprayboks. Graffiti er store, fargefylte malerier som er malt på vegger med sprayboks, forklarer Sandberg.

Hva syns du om nulltoleransen som er innført?

– Jeg tror ikke nulltoleransen fungerer etter hensikten her i byen. Miljøet er så lite at det egentlig ikke har noe for seg. De som vil drive hærverk, de gjør det. Og vi som driver seriøst vi driver jo ikke med hærverk uansett, sier Sandberg.

– Mindre tagging nå

Ålesund by har vært plaget med hærverk i form av tagging. Dette var bakgrunnen for at Ålesund kommune innførte nulltoleranse, og satte i gang et prosjekt der tagging og graffiti ble fjernet.

Det har blitt mindre tagging nå. Det kommer nytt i perioder, men det har blitt mindre på de kommunale byggene nå, sier avdelingsleder i Ålesund kommunale eiendom, Birger Hjelle.

Birger Hjelle

Birger Hjelle i Ålesund kommunale eiendom.

Foto: Pål Kristian Lindseth / NRK

– De unge får ikke utvikle kunsten

Robert Sandberg roser prosjektet som fylkeskommunen satte i gang for noen år siden, der det ble tillatt med graffiti på murer i tilknytning til noen fylkeskommunale skolebygg. Her fikk interesserte prøve seg og utvikle seg til å bli dyktige.

– Graffiti har blitt populært på verdensbasis. Det er mange som er interesserte i denne kunstformen. Det er en vanskelig veg å komme inn i kunstformen. Jeg får heldigvis fortsette å male, og jeg har en del oppdrag. Det er verre for de yngre som kommer etter, sier Sandberg.

– Stopper nulltoleransen artistene mens de som driver hærverk får fortsette?

– Ja, i grunnen vil jeg påstå det.

– Hva skjer med rekrutteringen da?

Det blir ikke rare rekrutteringen på denne måten. Ikke blant seriøse kunstnere i alle fall. De kan male på lerreter og sånt noe. Men litt av poenget med graffitien er at det skal ha en offentlig form. Det er artig når den blir sett av flere enn deg selv, sier Sandberg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bildene Sandberg lager er kun laget med sprayboks. Det er en vanskelig teknikk, og den kommer ikke av seg selv.

– Det krever en del trening. Det gjør det. Det tar gjerne en to-tre år før det begynner å ligne på noe. Det er en vanskelig teknikk å lære seg, sier Sandberg.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL