Hopp til innhold

Tar advarselen alvorlig

Legen som varslet om de kritikkverdige forholdene under redningsaksjonen etter en drukningsulykke i Kristiansund i fjor, er den eneste enkeltperson som får advarsel av Helsetilsynet etter hendelsen.

Redningsaksjon

Det ble satt i verk en omfattende redningsaksjon den 2. mars 2010. Men aksjonen ble preget av kaos og mangelfull kommunikasjon.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

7. mars i fjor havner to jenter i sjøen ved Karihola i Kristiansund. Begge ni år gamle jentene dør senere på sykehuset i Kristiansund.

Les også:

I går kom rapporten fra Helsetilsynet. Den slår fast at helsehjelpen som Helse Møre og Romsdal ga, sviktet på flere punkter.

Blant annet ble ikke kommunikasjonen under redningsarbeidet og behandlingen av de to jentene forsvarlig gjennomført.

Legen på ambulansehelikopteret, som var den som varslet om avviket, er den eneste av legene som får en advarsel fra Helsetilsynet.

Det får han fordi han ikke fløy en av de ni år gamle jentene direkte til St. Olavs Hospital i Trondheim der de har utstyr som kunne hjulpet jenta.

Kristiansund leiteaksjon
Foto: Brunsvika.net / Scanpix

Tar advarselen alvorlig

Legen som fikk advarsel etter drukningsulykken i Kristiansund sier han tar advarselen alvorlig.

Han sier til NRK at han har venta lenge på rapporten. Bakgrunnen for at han melde avviket var den alvorlige hendelsen og det tragiske utfallet.

– Legen er nå i ferd med å se gjennom og vurdere begrunnelsen for helsetilsynets avgjørelse, sier avdelingssjef Oddvar Uleberg ved luftambulansen i Trondheim, der legen nå arbeider.

Når rapporten nå er klar tar jeg innholdet på alvor. Jeg har behov for å gå grundig gjennom rapporten, reflektere over innholdet og rådføre meg med mine nærmeste.

Legen

Les også:

Kan klage på advarselen

Det er for tidlig å sier om legen kommer til å klage på advarselen, forteller Uleberg ved luftambulansen i Trondheim.

– Det er nok klokt å lese igjennom begrunnelsen fra helsetilsynet først, også ta en vurdering etter hvert, sier Uleberg.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL