Hopp til innhold

Flåtten biter i adventstida

Mens barna åpner de første lukene i adventskalenderen lurer flåtten i skogen. Temperaturer godt over 10 grader gjør flåtten svært aktiv.

Video FLÅTTEN BITER I ADVENTSTIDA

Filip Nyhammer Austbø (4) fikk oppleve at flåttsesongen slett ikke er slutt.

Barna i Tennfjord barnehage la siste hånd på adventskalenderen. Men som vanlig skulle de jo ut og leke i skogen, som er deres kjæreste lekeplass. Det var slett ikke snø og kulde som møtte dem. Milde vinder fra langt sør i Europa har brakt høye temperaturer. Men med en kalender som viser advent tenkte verken barn eller voksne at det skulle være skumle småkryp i skogen. Det fikk fire år gamle Filip Nyhammer Austbø merke.

– Øyet mitt ble helt rødt, forteller Filip Nyhammer Austbø (4).

Den fire år gamle gutten kom seg til legen, og fikk en antibiotikakur.

Ble overrasket

Sammen med de andre barna lekte han i skogen ved barnehagen. Og plutselig fikk han et rødt, ringformet utslett rundt øyet. Ingen tenkte på at de burde sjekke barna for flått på denne tiden av året.

Jennifer Thoresen

Jennifer Thoresen er barne og ungdomsarbeider ved Tennfjord barnehage.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Vi syntes det var ganske utenkelig at noen av barna skulle bli bitt av flått på denne tiden av året. Men nå sier vi fra til alle foreldrene og vi snakker med barna om flått, forteller barne- og ungdomsarbeider Jennifer Thoresen.

Høye temperaturer

Langs hele vestlandskysten har det vært svært høye temperaturer i store deler av november. Og det ser ut til å fortsette et stykke inn i desember. Dermed er faktisk flåtten aktiv også i adventstida.

Olaf Birkeland

Veterinær Olaf Birkeland bekrefter at flåtten kan være svært aktiv også i adventstida.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Når temperaturen er under 5-8 grader er flåtten ganske inaktiv. Men for noen dager siden var her jo steder som hadde opp i 18 grader. Da er flåtten i full form, sier veterinær Olaf Birkeland.

Våte og milde vintre gjør at flåtten overlever og sprer seg. Den verste flåttsesongen er over. Men med de høye temperaturene som er mange steder i landet nå, kan det være lurt å sjekke seg for flått.

– Dersom det blir en rød ring, eller en rød flate der flåtten har vært, skal man ikke vente med å oppsøke lege. Då må man få en antibiotikakur for sikkerhets skyld, sier Birkeland.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL