Hopp til innhold

– Vi må få klarere kommandolinjer

Styremedlem i Helse Midt-Norge, Asmund Kristoffersen, krever oppryddingen i kommandolinjene i akutthelsetjenesten. NRK har presentert flere tilfeller der hastepasienter er sendt til feil sykehus.

Asmund Kristoffersen (A)

Asmund Kristoffersen mener at kommandolinjene må bli bedre, og at det ikke må oppstå tvil om hvor pasienter skal fraktes i akutte situasjoner.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

I går fortalte NRK historien om 2 år gamle Sakarias Øvrebust fra Stordal. I 10 minusgrader forlot han senga si og havnet utendørs i 10 minusgrader. Sterkt nedkjølt ble han sendt til feil sykehus.

Sakarias og Johan Bernt Øvrebust

Sakarias Øvrebust (2) ble fraktet til feil sykehus da han som ettåring ble sterkt nedkjølt.

Foto: Roar Strøm / NRK

Kristiansund leiteaksjon

Også i forbindelse med tragedien i Karihola i Kristiansund er det stilt spørsmål ved om barna ble sendt til feil sykehus.

Foto: Brunsvika.net / Scanpix
Kristen Rasmussen

Seksjonsoverlege ved luftambulansen i Ålesund, Kristen Rasmussen.

Foto: Brede Røsjø / NRK
– Der virker som om det har vært uklare kommandolinjer. Alt personale har ikke hatt full innsikt i hvor pasientene skulle for å få den beste behandlingen, sier styremedlem i Helse Midt-Norge, Asmund Kristoffersen.

Problematikken ligner på hendelsen der to barn mistet livet, da de havnet i sjøen ved Karihola i Kristiansund. I ettertid er det blitt stilt spørsmål ved om de kunne ha blitt reddet om de ble fraktet direkte til St. Olavs Hospital i Trondheim.

Blir behandlet ulikt

Sterkt nedkjølte barn blir behandlet ulikt alt etter hvor i landet ulykken skjer. Sakarias Øvrebust hadde behov for oppvarming i hjerte- og lungemaskin. Det er Rikshospitalet i Oslo som har best kompetanse på slik behandling for barn. Også sykehuset i Tromsø og Haukeland behandler slike pasienter.

Sakarias Øvrebust ble fraktet til St. Olavs Hospital.

Helikopterlegen visste imidlertid ikke at St. Olavs Hospital på det tidspunktet ikke kunne behandle barn på under fem år på hjerte og lungemaskin.

– Fortsatt uklart

Ifølge seksjonsoverlegen ved luftambulansen i Ålesund er det fortsatt uklarhet i slike situasjoner.

– Jeg skulle gjerne ha svart at alt er veldig mye klarere nå, og at alle vet hva vi skal gjøre. Men sannheten er at om noe tilsvarende skjer i dag, er vi fortsatt like usikre, sier seksjonsoverlege ved luftambulansen i Ålesund, Kristen Rasmussen.

– Uklarhetene må bort

Asmund Kristoffersen sier at det er satt i gang et arbeid i Helse Midt-Norge for å rydde opp. Men han er ikke sikker på hvor langt arbeidet har kommet. men han er sikker på at det må ryddes opp i dette så fort som mulig.

– Min forventning er at uklarhetene ryddes av veien. Verken pasienter, helsepersonell eller andre kan leve med at det er uklarheter i dette spørsmålet, sier Asmund Kristoffersen.