Hopp til innhold

Ryddeforsøk skaper ny strid

Helseministeren forsøker å rydde opp i det konfliktfylte Helse Midt-Norge. Det kan sette ny fyr i splittelsen mellom møringer og trøndere.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap)

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap)

Foto: NRK

Helse Midt-Norge er en helseregion som er preget av sterk indre strid. Trønderne prioriterer økt armslag for at universitetssykehuset St. Olavs Hospital skal hevde seg høyt på nasjonalt plan. Samtidig føler møringene seg ribbet for ressurser.

Internt i fylket Møre og Romsdal har naboene Kristiansund og Molde kranglet høylytt om sykehus, funksjonsfordeling og plassering av eventuelt nytt sykehus. Litt på gjerdet sitter sunnmøringene, og det er uklart om de får gevinst eller tap som følge av konflikten.

– St. Olavs blir «fritt vilt»

Nå er det lekkasjen om at helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen vil kaste hele det gamle styret i Helse Midt-Norge som har satt sinnene i kok. Lekkasjene i Adresseavisen tyder på at hun vil sette en sunnmørsprepresentant som styreleder.

– Jeg frykter vi vil oppleve at St. Olavs Hospital blir "fritt vilt" fra Møre og Romsdal, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik til NRK. Han frykter at Møre og Romsdal skal få sterk innflytelse i helseregionen.

– Det er vår tur nå

I Møre og Romsdal slår man nå kontra, og presser på med en klar beskjed om at det nå er Møre og Romsdal sin tur. Ifølge lekkasjene foreslår helseministeren Marthe Styve Holte fra Sunnmøre som ny styreleder.

Dette er bra. Det er Møre og Romsdal sin tur nå. Ikke bare fordi vi vil ha styrelederen. Vi ønsker å gi styret og St. Olavs Hospital en større habilitet i Møre og Romsdal, sier fylkesordfører i Møre og Romsdal, Jon Aasen.

– Kollegaen din i Trøndelag frykter at St. Olavs blir «fritt vilt» fra Møre og Romsdal?

– Det var et merkelig utsagn. Møre og Romsdal har av og til brukt uttrykket «trønderran». Dette har vi patent på. Det motsatte er jo umulig. St. Olavs Hospital ligger i Trondheim. Det ligger i Trøndelag. Det er et viktig sykehus, både for Trøndelag og Møre og Romsdal. Dette utsagnet faller på sin egen urimelighet, sier Aasen.

– Et godt utgangspunkt

Etter det som har kommet ut i dag, vil helseministeren foreslå Marthe Styve Holte som ny styreleder i Helse Midt-Norge. Hun er tidligere styreleder i det nå sammenslåtte Helse Sunnmøre.

Hun har kompetanse på helsepolitikk og helseadministrasjon. Etter det jeg kjenner til er også legestanden svært fornøyd med henne og ønsker henne inn i denne posisjonen. Det er et godt utgangspunkt, sier Aasen.

– Overrasket

Fylkesordfører Jon Aasen er overrasket over at helseministeren vil skifte ut hele styret. Han er også usikker på hva som er årsaken til at helseministeren går så drastisk til verks.

Jeg aner ikke hvorfor. Og dette er veldig overraskende, sier Aasen.

– Mister kontinuiteten

Stortingsrepresentant Harald Nesvik (Frp) er overraska om det viser seg å vere riktig at hele styret blir skiftet ut.

– Det er oppsiktsvekkende. Man står i fare for å miste kontinuiteten man skal ha. Dermed gir man enda mer makt til administrasjonen. Dette er veldig spesielt, sier Nesvik til NRK.

– Hvordan tolker du det som skjer?

– Statsråden ønsker mer kontroll. Hun vil ha mer lojalitet og mindre debatt, sier Nesvik.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL