Hopp til innhold

Hyttefolk i Sunndal er innesnødd

I Sunndal i Møre og Romsdal har det kommet så mye snø at folk ikke kommer seg ut av hytteområdet i Torbudalen. Nå planlegger de evakuering.

Hytte Torbudalen

Slik ser det ut på hytta til John Loe tirsdag formiddag. Det har falt 1,5 meter snø de to siste døgnene.

Foto: John Loe / Privat

Siden søndag morgen har det kommet 1,5 meter snø. Slik forholdene er i terrenget er det nå svært vanskelig å komme seg ut av området. Til nå har det ikke vært kjørbart med snøscooter i området, og det har vært null sikt.

– Det har snødd fælt. Det har kommet mye løssnø, sier hytteeier John Loe.

– Bilene kan bli stående lenge

Området ligger i fjellheimen i grensetraktene mellom Møre og Romsdal og Oppland. Dette er i høyfjellet. Denne påsken var det mulig å kjøre bil inn til hyttene. Men nå kan det gå lang tid før bilene kommer ut igjen.

– Bilene våre står fast her. Vi må komme ut på annet vis. Det er rasfare i området, og veien blir nok ikke åpnet på lenge, sier Loe.

Åpner scooterløype over fjellet

Hyttefolket jobber nå for å få åpnet en scooterløype over fjellet til nabodalen Grødalen. Fra hyttene, som ligger på cirka 900 meter over havet, må beboerne fraktes opp til 1300 meter over havet før de kan kjøre ned til Grødalen igjen.

– Det er så mye løssnø at vi må kjøre opp spor til snøscooterne først. Løypa blir på 30 kilometer. Normalt er dette en kjøretur på cirka en time. Under dagens forhold vil det nok ta lenger tid. Vi legger opp til å frakte folk på slede som blir dradd av snøscooterne, sier Loe.

Store snømengder

Det er voldsomme snømengder som har kommet i Torbudalen i det siste. Men akkurat tirsdag formiddag var det et solgløtt.

– Akkurat er er det stille, sol og 15 minusgrader. Men det er veldig mye snø. Bare de siste to døgnene har det kommet 1,5 meter nysnø, sier Loe.

– Men hvordan står det til med dere nå da?

– Vi har det bra. Folk er godt forberedt. Vi lider ingen nød og har det bra, så lenge vi har nok mat og ved, sier Loe.

– La bilen stå

Tobudalen ligger i høyfjellet i Sunndal kommune. Dette er i samme kommune som politiet har bedt folk om å la bilen stå på grunn av store snømengder og rasfare. Det var også her stortingsrepresentant Tove Lise Torve (Ap) måtte løpe for livet for å unngå å bli tatt av snøskred i går. En periode var Sunndal kommune delt i to, da snøskred stengte fylkesvei 70 i Opdølsstranda.

Mer snø i vente

Det har kommet mye snø over hele Nordvest-landet. Og det skal fortsette.

– Det kommer snø hver eneste dag fremover. I alle fall helt frem til lørdag. Det blåser nordvest vind og det følger mange snøbyger med denne vinden, forteller statsmeteorolog Gunnar Livik til NRK.

– La bilen stå

Enkelte steder har det kommet opp i to meter snø på et døgn. Politiet i Sunndal ber folk om å bruke bil minst mulig. I det store snøfallet har det oppstått stor rasfare i området. Beredskapsledelsen i Sunndal hadde møte i går kveld, men konkluderte med at det ikke var nødvendig å evakuere noen.

– Vi ber folk om ikke å bruke bilen. Sett bilen igjen hjemme, sier operatør i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Det har vært en rekke utforkjøringer i området.

De som må bruke bilen må kjøre med fornuft, og tenke på den dyrebare lasten de har i bilene sine. Dersom man ikke må ut med bil kan man like godt holde seg hjemme, sier operasjonsleder Harald Meland ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

– Hvordan karakteriserer du forholdene i fjellet?

– Vi vil ikke frata folk på påsketur noen gleder. Men det er viktig å snakke med erfarne fjellfolk, og skaffe seg oversikt over hvordan det er i eget område. Er man usikker på egen sikkerhet skal man la være å dra tit, sier Meland.

Riksveg 70 på Opdølsstranda i Sunndal ble stengt av ras i går. Men denne veien ble åpnet ved midnatt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.