Hopp til innhold

– Dette er ingeniørkunst som går i arv over generasjoner

Det er noe eget ved den sunnmørske St. Hansbål-tradisjonen. Gang på gang har bålene nådd rekordhøyder. Og en gjeng ungdommer holder den mest ekstreme tradisjonen i hevd.

Denne helga vil mange markere midtsommaren. Bålkos, grilling og god mat ut i dei små timane høyrer med for enkelte. Jonsokfeiringa krev skikkelege bål, men maken til det dei har i Ålesund må du leite lenge etter.

Årets Slinningsbål rager 30 meter opp i lufta. Dermed står det fortsatt igjen 10 meter opp til rekorden. Men båltradisjonene i Ålesund holdes i hevd av en gjeng entusiastiske ungdommer. Se den unike teknikken de bruker for å få materialene på plass.

Det kreves presisjon og det kreves samarbeid. Og det hele bygger på nøye planlegging. Kommer noe av byggematerialet litt ut av vater kan det ende med katastrofe.

– Det er ikke bare å stable

Alt materialet løftes på plass med handemakt. Da benyttes teknikker som sikkert kan minne om stillasbyggingen fra de gamle egyptiske pyramidenes tid. Trinnvis står ungdommene i høyde etter høyde oppover, og bygningsmaterialet sendes fra hånd til hånd oppover den stupbratte bålsiden. Et tau om livet hindrer ungdommene i å falle ned.

Alexander Slinning

Alexander Slinning er bålsjef på Slinningsbålet.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Folk tror at det er bare å stable opp et bål. Men dette er ingeniørkunst som går i arv, sier bålsjef Alexander Slinning til NRK.

Det har vært St. Hans-bål på Slinningen i over 100 år. Rekorden ble satt i 2010. Da ble Slinningsbålet 40,45 meter høyt. Så høyt blir det ikke i år. Målet denne gangen er 30 meter.

– Jeg skal klatre til topps

Det er en kunst å tenne et slikt bål. Det må brenne ovenfra og ned. Ellers kan det ende med forferdelse.

Vegard Skutvik

Vegard Skutvik skal tenne årets Slinningsbål.

Foto: Arild Pettersen / NRK

Jeg skal klatre til toppen. Jeg tar med meg bensin opp, og lager en blanding av forskjellig brennstoff. Jeg har også med meg noe papir opp, og fyrer på, forklarer han som skal tenne bålet, Vegard Skutvik.

– Fint at mange kommer

Bålbyggerne i Ålesund har jobbet med bålet i flere måneder. Nå er det snart klart for det store innrykket St. Hans-aften.

Det kommer vel et par tusen mennesker på land. Og på fjorden blir det sikkert 1000 båter. Vi setter veldig pris på at folk liker det vi holder på med, sier Alexander Slinning.