I fjor ble 14 personer innlagt på sykehus med alvorlig forgiftning etter å ha spist giftig sopp. Halvparten av disse hadde utenlandsk opprinnelse. Hittil i år har seks personer blitt forgiftet.
– De fremmedspråklige har ofte god soppkunnskap fra hjemlandet. De plukker sopper som ligner på soppene de kjenner fra før, men som er alvorlig giftige, sier Kristin Opdal Seljetun. Hun er seniorrådgiver ved Giftinformasjonen.
Henvendelsene til Giftinformasjonen varier. I fjor var det en god soppsesong, og Giftinformasjonen fikk omkring 1200 henvendelser. Og det er ofte personer med utenlandsk bakgrunn som tar feil av soppene.
– Det er ganske utbredt. Blant de forvekslingene som skjer av matsopper og alvorlige giftige sopper, er halvparten gjort av fremmedspråklige personer, sier Seljetun.
LES OGSÅ:
Folk fra Asia
Et typisk eksempel kan være asiater som plukker den giftige hvite fluesoppen. Den ligner på spiselige fluesopparter i hjemlandet. Eller det kan være østeuropeere som forveksler spiss giftslørsopp med en matsopp fra hjemlandet. Selv ørsmå mengder av denne soppen kan gi til livstruende skader.
Nå har Helsedirektoratet gitt ut en brosjyre på 13 forskjellige språk og i tillegg finansierer de soppkurs rundt om i landet for denne målgruppen.
– Har du ikke nok kunnskap bør du gå på soppkontroll og få kontrollert det du har plukket. Man skal ikke spise sopp som man ikke er hundre prosent sikker på, sier Seljetun.
Skal lære mer
Et av kursene er det Nyttevekstforeninga Risken i Molde som holder førstkommende lørdag.
– Vi ser at særlig folk fra Øst-Europa konkurrerer om å finne sopp og de plukker små kantareller som kan forveksles med mange farlige sopper, sier Magnar Husby.
Ifølge Husby er det økende interesse både for å spise og plukke sopp. Nå skal han og to andre soppkontrollører ta med seg kursdeltakerne ut i skogen for å lære forskjellene på soppene.
– Det er mange arter som ligner og da gjelder det å kunne nok, sier Husby.