Hopp til innhold

Luftfartstilsynet: – Corendon Airlines ble inspisert i forrige uke

Luftfartstilsynet sier de inspiserte flyselskapet Corendon Airlines i forrige uke, men avviser at de fant noe svikt i de sikkerhetsmessige prosedyrene.

Fly fra Tyrkia begynte å brenne

189 passasjerer evakuerte flyet da det begynte å brenne i cockpiten før takeoff i Tyrkia.

Foto: Can Dağlıoğlu

Luftfartstilsynet har ansvar for å passe på at alle aktører i norsk luftfart følger gjeldende lover, regler og forskrifter.

Organet passer også internasjonale flyselskaper som opererer i norsk luftrom, men tilsynet er sparsomme med kommentarer rundt hendelsen der 27 nordmenn havnet på sykehus i Tyrkia rett før de skulle til å ta fatt på hjemturen til Norge og henholdsvis Trondheim og Ålesund.

– Vi venter fortsatt på havarirapporten fra luftfartsmyndighetene, samt en formell tilbakemelding fra tyrkiske myndigheter, sier spesialrådgiver Gudmund Taraldsen i Luftfartstilsynets operative avdeling.

Inspiserte Corendon

Gudmund Taraldsen

Spesialrådgiver Gudmund Taraldsen i Luftfartstilsynets operative avdeling.

Foto: Luftfartstilsynet

Han sier de ikke har spesielle erfaringer med Corendon Airlines, men opplyser at tilsynet inspiserte flyselskapet på Gardermoen i forrige uke.

– De er – i likhet med alle andre fly fra ikke-EU-område – underlagt krav om inspeksjon. Alt var i orden da vi sjekket dem ut i forrige uke, sier Taraldsen.

Søndag snakket NRK med flere passasjerer som landet i Ålesund, etter å ha opplevd dramaet på flyplassen i Tyrkia. Flere mente at besetningen rømte flyet og lot passasjerene i stikken. Noen brakk også ben da de hoppet ned fra vingen.

– Hva tenker du om Corendons sikkerhetsprosedyrer når du hører disse påstandene?

– Luftfartstilsynet vil ikke mene noe om dette før det foreligger en formell rapport. Jeg kjenner ikke dette selskapets prosedyrer i detalj, men de har garantert visse retningslinjer for slike situasjoner de også, sier Taraldsen.

Les også: – Jeg tenkte på kapring

Les også: Mannskapet fikk panikk

Les også: Ligger på sykehus med brukne ben

Mye lærdom

Lufthavnsjef Tor Hånde ved Vigra lufthavn i Ålesund var også en av passasjerene som opplevde dramatikken i Tyrkia.

Mandag formiddag sa han til NRK at det ligger mye lærdom i hendelsen når det kommer til sikkerhetsprosedyrer.

– Ja, slike situasjoner er lærerike, selv om de ikke er ønskelig. I en slik situasjon er det veldig viktig å opptre rolig og sindig. Man må prøve å gjøre det beste ut av situasjonen og ikke få panikk, sier Hånde.