Hopp til innhold

Politiet henlegger Niels-Thomas' anmeldelse av Norwegian

– Svært skuffende, sier Niels-Thomas (20) Iversen, som måtte å forlate Norwegian-flyet etter at han var åpen om sin angstlidelse. 20-åringen anmeldte flyselskapet, men politiet henlegger saken.

Niels-Thomas Iversen

SKUFFET OVER NORWEGIAN:Ærlighet varer ikke alltid lengst dersom du er psykisk syk. Det fikk Niels-Thomas Iversen (20) erfare da han måtte forlate et fly etter at han hadde fortalt om angstlidelsen sin.

Foto: Privat

– Jeg ble hengt ut som en farlig person. Kabinpersonalet opplyste over høyttaleranlegget at jeg utgjorde en sikkerhetsrisiko og en trussel for de andre passasjerene. Jeg truet ingen, verken besetningen eller medpassasjerene. Jeg synes det er rart og uheldig at et flyselskap skal få lov å sette folk i offenlig gapestokk, sier Niels-Thomas Iversen (20) fra Ballangen til NRK.no.

For tre uker siden opplevde han å måtte forlate Norwegian-flyet fra Bodø til Trondheim etter at han varslet flypersonalet om at han hadde en angstlidelse som kunne medføre at han fikk krampeanfall.

Iversen ble eskortert ut til avgangshallen på Bodø lufthavn av to vektere. Der ble 20-åringen overlatt til seg selv over natta.

Stor belastning

Bodø Lufthavn

OVERNATTET PÅ FLYPLASSEN: For tre uker siden måtte flypassasjer forlate

Foto: Tone Høklie Jonassen / NRK

Hendelsen ble en så stor belastning at Niels-Thomas Iversen anmeldte flyselskapet for ærekrenkelser.

– Dette er stigmatisering av folk med psykiske lidelser. En slik behandling forsterker problemene. Alt blir forverret. At de overreagerte med å kaste meg av flyet er en ting. Men at de i tillegg henger ut passasjerer som en sikkerhetsrisiko er rett og slett krenkende, sier 20-åringen til NRK.no.

Ingenting straffbart

Politiadvokat Bjarte Walla

Politiadvokat Bjarte Walla ved Salten politidistrikt.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Ifølge politiadvokat Bjarte Walla ved Salten politidistrikt ble Niels-Thomas Iversens anmeldelse henlagt uten å bli etterforsket.

– Vi finner ingen grunn til å etterforske om det har skjedd noe straffbart her. Flypersonell har etter luftfartsloven vide fullmakter til å avvise passasjerer de mener kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, sier han til NRK.no.

Walla sier at ærekrenkelsessaker sjelden blir politietterforsket, etter retningslinjer fra Riksadvokaten.

– Skuffet

Selv om saken er henlagt, kan Niels-Thomas Iversen gå til privat straffesak mot Norwegian.

– Det kommer jeg neppe til å gjøre. Men jeg er skuffet over politiet. Jeg synes at de i det minste burde sett på anmeldelsen. Dette handler om folks rettssikkerhet. Det er slik ting som gjør at folk mister tillit til politiet, sier han.

Niels-Thomas Iversen lider av såkalt dissosiativ lidelse og posttraumatisk stress, men er ofte ute og flyr. Han har ingen problemer med å forstå at flyselskapene er strikse med utagerende, fulle og truende personer.

– Dersom passasjerene trodde at jeg virkelig utgjorde en trussel mot deres sikkerhet, skjønner jeg det. Men det gjorde jeg ikke. Oppførselen min var høflig, forståelsesfull, men stresset, sier Niels-Thomas Iversen.

Han har ikke lyst til gi opp saken helt, men vet ikke riktig hvordan han kan forfølge saken videre.

– Jeg håper i det minste Norwegian skjerper seg, og blir mer innstilt på å ivareta passasjerene sine – også de med psykiske lidelser. De bør kunne sette seg inn i hva det handler om. Dette dreier seg tross alt om hverdagen til en stor gruppe nordmenn.

– Prinsipielt viktig sak

Iversen får støtte fra Mental Helse, som er en sosialpolitisk interesseorganisasjon som jobber for åpenhet rundt psykisk helseproblemer.

Leder Anne Grethe Klunderud i Mental Helse er ikke overrasket over at anmeldelsen ble henlagt. Hun mener likevel at saken er prisipielt viktig.

Anne Grethe Klunderud

Leder Anne Grethe Klunderud i Mental Helse.

Foto: NRK / NRK

– Norwegians praksis virker merkelig. Vi forventer ikke at flyselskapet skal ha helsepersonell om bord i flyene sine, men vi bør kunne forvente at de har personell som kan takle at uventede ting skjer, sier Klunderud til NRK.no.

Mental Helse sier at det er mange grupper i samfunnet som er i risikosonen for at noe uventet skal kunne skje under en flytur.

– Passasjerer med eplepsi, diabetes, hjertepasienter i tillegg til ulike psykiske lidelser. Dersom alle disse risikerer å bli satt på bakken, kan det bli en liten, ekslusiv gruppe som får fly i Norge.

Spesielt ille synes hun det er at Niels-Thomas Iversen måtte oppleve å høre over høyttaleranlegget at han utgjorde en sikkerhetsrisiko.

– Jeg tror en slik opplevelse ville vært angstfremkallende også for helt friske mennesker. Det er en lite empatisk handling. Veldig stigmatiserende, sier hun.

Norwegian: –Syke blir ivaretatt

Flyselskapet har tidligere bekreftet overfor NRK.no at det ikke oppsto noen form for dramatikk da da Niels-Thomas Iversen måtte forlate flyet i Bodø. De beklaget også at passasjeren følte seg krenket i situasjonen som oppsto da 20-åringen måtte forlate flyet.

– Vi registrerer at politiet har henlagt anmeldelsen og har ingenting ytterligere å tilføye i saken, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion i Norwegian til NRK.no.

Hun legger til at passasjerer som blir syke under en flyreise får nødvendig bistand.

– Det hender at vi har sykdomstilfeller om bord og disse passasjerene blir da godt ivaretatt, sier hun.