Hopp til innhold

De savnede turgåerne funnet i god behold

De to savnede turgåerne i tjueårene som skulle gå fra Sulitjelma til Karasjok ble onsdag ettermiddag funnet i god behold like ved svenskegrensa. Ingen hadde hørt noe fra dem siden lørdag, men de er nå funnet.

Leteaksjon i Sulitjelma

Snøscooterpatruljer skal nå ut å lete etter de savnede turgåerne.

Foto: Kjell L. Olsen

Ved 1940-tiden onsdag ettermiddag ble de to savnede turgåerne som skulle fra Sulitjelma til Karasjok funnet i god behold.

Etter at letemannskapet fant spor etter dem i hytteboka på Sorjushytta, fulgte de sporet videre mot svenskegrensa og fant de to personene på tur.

Det viste seg at de har sendt GPS-signaler som vanlig, men at signalene ikke har kommet ut. Dette visste de heller ikke, da de ikke hadde fått noen indikasjoner på at noe har vært galt med GPSen.

Letemannskapet dro tilbake til Sulitjelma mens de to turgåerne fortsatte på sin ferd mot Karasjok.

Leteaksjon startet onsdag ettermiddag

Onsdag ettermiddag startet leteaksjonen etter de savnede turgåerne. De skulle melde fra om sin GPS-posisjon hver dag, men det er ikke registrert noen GPS-signaler siden lørdag.

Operasjonsleder i Salten Politidistrikt, Geir Håland, forteller at de leter etter to personer som skulle gå til fots fra Sulitjelma til Karasjok.

– De startet turen onsdag 16. januar, men det siste sikre GPS-posisjonen ble mottatt lørdag 19. januar. Etter dette er det ingenting.

Dårlig vær og mye snø kan være årsaken til at de ikke har gitt lyd fra seg, men nå er det startet en leteaksjon.

Scooterpatrulje

Røde Kors har nå satt inn en scooterpatrulje som skal reise opp til Sulitjelma. Den siste GPS-posisjonen fra de to turgåerne viste at de befant seg like nord for Sulitjelma på lørdag.

– Det er vanskelige forhold der oppe på grunn av en del ny snø. Det som er planen er å sette inn en scooterpatrulje i området for å sjekke aktuelle hytter, forteller operasjonsleder i Salten Politidistrikt, Geir Håland.

Leder i Sulitjelma Røde Kors, Frank Krokstrand, forteller at de forsøkte å lete etter de to skiløperne i går ettermiddag.

– Det var så dårlig vær, sikt og føre at vi måtte snu. Planen var å komme oss til Sorjushytta, men det gikk ikke, sier Krokstrand.

Nå er det tre personer fra hjelpekorpset, som på hver sin scooter, forsøker på nytt.

– Dette er lokalkjente folk. Vi prøver på nytt å komme oss til Sorjushytta i et håp om å finne dem, sier Krokstrand.

Leteaksjon i Sulitjelma

Her drar snøscooterne ut med mål om å undersøke turisthyttene like nord for Sulitjelma.

Foto: Kjell L. Olsen

Både SeaKinghelikopter og Orionfly

Geir Håland forteller at både et SeaKinghelikopter og et Orionfly har søkt i området, men at dårlig sikt har gjort at de ikke har fått noe ut av søkene, og returnerte tilbake.

Håland kunne ikke si hvor lenge denne leteaksjonen ville pågå, men at det vil bli tatt en løpende vurdering.

Savnede turgåere i Sulitjelma

I dette området sendte de to turgåerne sist sin GPS-posisjon. Det er her Røde Kors skal lete med snøscootere.

Foto: Bodø og Omegn Turistforening