Det er reneste Klondyke-stemningen i Øksnes i Vesterålen. Havet er en gullgruve for kystkommunen og i havna ligger båtene i kø for å få levere.
Inne i produksjonen settes det nye daglige rekorder.
– Vi har vært opp mot 300 tonn på det argeste, sier produksjonsmedarbeider Kai Freddy Evensen på Myre fiskemottak og smiler.
Er det vanlig?
– Nei, det er ikke vanlig. Vanligvis ligger vi 240–250 tonn.
- Les også: Skreien er kommet til Nord-Norge
Torskemekka
Sjømatnæringen i Øksnes kommune skaper verdier for hele 2.4 milliarder kroner. I fjor ble kommunen med bare 4.500 innbyggere landets største på torsk.
Hos Sea-Pro på Myre sløyes skreien og gjøres klar for verdensmarkedet. Og hele fisken benyttes når den skal sendes ut til middagsbordene.
– Her får vi inn alt sloget, og her plukkes det ut torskemager og torskemelke, sier produksjonsleder Ole Helge Kristoffersen hos Sea-Pro.
- Les også: Skinnstekt skreirygg med selleri- og potetstappe og baconsmør
- Les også: Oliventrekt skrei
Det som plukkes ut pakkes, fryses og sendes som delikatesse til Asia. Dermed henter man maksimal verdiskapning ut av de enorme skreifangstene.
– Det er stort sett hundre prosent som blir utnyttet. Alt blir tatt vare på, sier Kristoffersen.
(artikkelen fortsetter under)
Båtene ligger i kø
Skreifisket skaper liv og røre i kommunen og for øksnesværingen Per Vornes er det en fin tid på året.
– På kvelden er havnen full av båter som venter på å komme til. Det er veldig artig å være øksnesværing nå. Det er liv og røre og bare fint, sier han til NRK.no
De fleste på Myre går rundt med et stort smil rundt munnen. Det gjør også Per Vornes.
– Det har vi grunn til å gjøre. Det er nå grunnlaget legges for resten av året, sier Vornes.