Hopp til innhold

Stengte veier og innstilte ferger

Nær alle veistrekningene som var stengt i uværet i natt er nå åpnet for trafikk. Og på Sortland er det satt ny nedbørsrekord.

I natt har det blåst opp mot full storm i Vestfjorden, men vinden er minkende utover dagen i dag.

Fylkesvei 17 ved Kilvik mellom Forøy og Bodø er stengt av et snøskred og flere fergestrekninger er innstilt. Derfor er også Svartisentunnelen stengt.

Også på Helgeland sørget et skred for stengte veier. I Lurøy ble ungdomsskoleelevene fra Aldersundet krets forhindret fra å komme seg på skolen da det har gått et ras mellom Kvina og Konsvik, skriver Rana Blad.

E6 er åpnet ved Ømmervatnet mellom Mosjøen og Mo i Rana etter å ha vært stengt av et snøras i natt.

E6 er ryddet ved Jamtlia mellom Mo i Rana og Storforshei etter snøras. Var stengt i ett felt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fortsatt stengt

På fjellet er riksvei 77 Graddis fortsatt stengt. Saltfjellet var stengt natt til tirsdag, men er nå åpnet. Imidlertid advarer Statens vegvesen mot svært vanskelige kjøreforhold og mye snøfokk.

Bognes Lødingen i gang

Fergetrafikken Bognes-Lødingen i gang. I fergesambandet Bognes-Lødingen er MF «Tysfjord» i trafikk på A-ruten, etter at to morgenavganger ble innstilt pga. sterk vind.

Fortsatt er ferjestrekningen Holm–Vennesund på fylkesvei 17 er innstilt på grunn av sterk vind.

Mandag kveld og natt til tirsdag ble Troms, Nordland og Vest-Finnmark rammes av sterk vind og store nedbørsmengder.

«Trakteffekt»

Årsaken til den sterke vinden i Nord-Norge er at to lavtrykk beveger seg mot kysten, ifølge Meteorologisk institutt, som advarer mot økt snøskredfare og vanskelige kjøreforhold i både Nordland og Troms.

Varmerekord og nedbørsrekord

Rødsand ved Blokken i Sortland kommune.

Sortland har satt ny nedbørsrekord. Her fra Sødsand ved Blokken.

Foto: Frank Olsen

Lavtrykkene har også gitt flere varmerekorder på sin vei over Nord-Norge og Nord-Sverige. Mandag ble det notert 10,5 plussgrader i svenske Piteå – og det er ny februarrekord. De store nedbørsmengder i Nordland har også gitt Sortland er ny nedbørsrekord.

– Sortland har fått over 50 millimeter nedbør de siste 12 timene. Det er mye og rekord for akkurat denne stasjonen, som har målt nedbør siden 1985, sier vakthavende meteorolog, Eli Anne Ersdal til NRK.no.

Fare for oversvømmelser

Det ventes store nedbørmengder i Nordland og Troms også tirsdag, og nedbøren kommer som regn i lavtliggende strøk, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Det er derfor fare for lokale oversvømmelser både som følge av is i elveløpene og is som delvis tetter rør, sluk og andre avløpsveier, opplyser NVE.
Også i Nord-Trøndelag det fare for lokale oversvømmelser tirsdag.