Hopp til innhold

Ramla på havet allerede før VM i skreifiske starta

I dag starter VM i skreifiske i Svolvær. Allerede i natt ramla en mann på havet, og politiet håper de slipper at det skjer flere ganger i løpet av helga.

VM i Skreifiske 2012

I dag starter VM i skreifiske. Dette bildet er fra fjorårets arrangement. 655 deltakere gjester Svolvær denne helga.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Allerede før mesterskapet var offisielt i gang ramla en mann i 40-årene på havet i Svolvær. Hendelsen skjedde like før klokka tre i natt.

Politiet opplyser at han falt mellom båten sin og kaia. Heldigvis gikk det bra denne gangen. Mannen ble raskt tatt hånd om av ambulansepersonell, og fikk på seg tørre klær.

– Vi håper at det ikke skjer flere ganger. I fjor hadde vi totalt seks personer som datt på havet under arrangementet, så vi er ekstra på vakt nå, sier operasjonsleder i Midtre Hålogaland politidistrikt, Oddmund Nilsen.

655 deltakere fra ni forskjellige land har samlet seg i Svolvær for å konkurrere om hvem som drar mest og størst fisk over ripa.

Klokka 09.00 la båtene fra kai. Da har de fem timers fisketid før de må returnere til land og veie fangsten. Etter at vinnerne er kåret pleier mange å ta seg en fest.

– Fort gjort å havne over bord

655 fiskeglade mennesker og alkoholinntak er en kombinasjon som ikke bare bekymrer politiet. Skipper på Redningsskøyta Stormbull, Glenn Pettersen er også ekstra på vakt denne helga.

– Det er fort gjort at man havner over bord når man er litt skjenket og ikke har ganglaget helt i vater.

Redningsskøyta er i beredskap for å bistå dersom noe skulle skje. Det har vært flere lignende ulykker under tidligere års mesterskap.

– Ikke tiss fra kaikanten

Pettersen oppfordrer folk til å ta vare på hverandre.

– De båtene som ligger sammen må følge med naboene.

Han mener en annen viktig forholdsregel er å ikke stille seg på kaikanten for å gjøre sitt fornødne.

– Det viser seg jo at man ofte finner folk med buksesmekken åpen. Man tar overbalanse og havner på havet. Gå heller inn på do.

– Strenge krav

Sten Ståle Sortland

Sten Ståle Sortland er VM-sjef. Han mener sikkerheten rundt arrangementet er god, men oppfordrer folk til å ta vare på seg selv.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

VM-sjef Sten Ståle Sortland sier de har et godt samarbeid med blant annet politiet, redningsskøyta, og Norsk Folkehjelp.

– De er sikkerhetsramma rundt. Selv har vi strenge krav til skipperne. Det er alkoholforbud på båtene og de skal påse at det følges. Hvorvidt det blir 100 prosent fulgt vet vi ikke, men vi synes det funker godt sånn.

Der det selges alkohol i regi av arrangørene forteller Sortland at de har vakter som følger med og ser til at ingen blir oversjenkt. Men når folk forlater deres lokaler blir det vanskeligere å ha oversikt.

– Når vi er ferdige her og folk går ut på byen kan vi ikke løpe etter. Vi må bare si at vi håper folk tar vare på seg selv, sier Sortland.