Hopp til innhold

Her lærer 5-åringene at pappas «gladtiss» kun er for mamma

I fjor var hver tredje anmeldte seksualforbrytelse i Norge overgrep mot barn. Det har Sortland kommune tenkt å gjøre noe med. Derfor får barnehageunger helt ned i 3-årsalderen lære svært detaljert om sex og samliv.

Her lærer barnehageungene om sex

SEKSUALUNDERVISNING I BARNEHAGEN: Pedagogisk leder Vibeke Lykseth forklarer femåringene hva som skjer når mamma og pappa har sex.

Lykketreff barnehage i Sortland en helt vanlig barnehage, med helt vanlige barnehageunger – men det de lærer er derimot ganske spesielt.

Rundt et bord sitter det ti-tolv barn. De er alle fem år, men det de lærer har tidligere vært forbeholdt tenåringer.

– Hva er det som skjer med pappas tiss?, spør pedagogisk leder Vibeke Lykseth.

Hun får ikke noe respons, så hun må svare selv.

– Den blir så stiv og glad, forklarer hun til barnehageungene om hva som skjer når mamma og pappa lager barn.

Deretter peker hun ned i en bok med bilder av kvinnens underliv.

– Vi jenter har tre hull vi, forklarer hun

– Vi har rumpehull, så har vi skjeden, og så har vi tissen.

– Skjeden er den i midten, forklarer en av 5-åringene.

  • Se hvordan barna lærer om seksualitet i videoen øverst i saken

(artikkelen fortsetter under)

Lykkentreff barnehage på Sortland

Pedagogisk leder Vibeke Lykseth viser ungene hvordan sædceller ser ut og hva de kan gjøre.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Ikke for tidlig

Margrete Wiede Aasland

I 30 år har sexolog Margrete Wiede Aasland jobbet med å forebygge seksuelle overgrep mot barn.

Det er en av norges mest erfarne sexologer, Margrete Wiede Aasland, som står bak det faglige opplegget i Sortland kommune.

- Det som er mest forebyggende mot seksuelle overgrep er at barn vet mest mulig om sin egen kropp. Da har barn også ord på det som ligger mellom navlen og knærne. Når de lærer at barn blir til når to voksne ligger med hverandre, så vet de at de ikke hører til der selv, forklarer Wiede Aasland.

- Ordløs forbrytelse

- Men trenger de å lære dette så tidlig?

- I Nederland lærer barnehagebarn dette fra de er fire år. Ved at de kjenner sin egen kropp og har kunnskap om samliv, så øker sjansen at de tør fortelle at noen har tatt dem på tissen. Dette er en ordløs forbrytelse, så her mangler barn ord for å fortelle om dette. Det er vår største utfordring.

Viser fram sædceller

I Lykkentreff barnehage viser pedagog Vibeke Lykseth frem sædceller i plastelina, og hvordan de kjemper seg fram mot egget inne i mamma.

– Responsen fra foreldrene har vært veldig bra. Vi har ikke fått noen klager. Hva de mener i andre barnehager er jeg ikke sikker på. Jeg er ikke sikker på at alle vet hva vi holder på med, sier Lykseth.

Lærer å sette grenser

Seksualundervisningen er en ting. Det viktigste for Lykketreff barnehage er å lære barna å sette grenser. De skal lære hvilke berøringer som er bra eller dårlige.

– Er det noen berøringer som ikke er gode?, spør Lykseth barna.

– Ja, svarer barna i kor, og forteller om hvor de liker og ikke liker å bli berørt.

Lykseth mener dette er essensen av det de gjør.

– Hvis man starter på barneskolen, er det kanskje allerede for sent for mange. Jo tidligere de lærer å sette grenser, jo bedre er det.

– Lærer å snakke om hemmeligheter

Også styrer Sigrid Larsen mener åpenheten er viktig for barna.

– Mange barn blir i dag pålagt hemmeligheter de ikke burde. Her lærer vi dem om å snakke om hemmeligheter som ikke kjennes god, sier hun.

Styrer Sigrid Larsen i Lykkentreff barnehage på Sortland

Styrer Sigrid Larsen i Lykkentreff barnehage på Sortland.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Er det ikke for tidlig å lære for 3- og 4-åringer å lære dette?

– Noen sier vi skal vente til de spør, men er det noen unger som spør om å få lære gangetabellen?

– Vi må tørre å satse

Målet med det de gjør i Lykketreff barnehage er å hindre seksuelle overgrep og misbruk av barn og unge. Noe som igjen skaper færre nye overgripere.

– Vi vet at svært mange av de som blir overgripere selv er blitt utsatt for overgrep. Det vi gjør her er å prøve å stoppe dette tidlig - for å snu denne trenden, forklarer helse- og sosialsjef Sture Jacobsen i Sortland kommune.

Det er han som tok initiativ til seksualprosjektet i vesterålskommunen.

– Vi opplevde noen stygge saker i kommunen for noen år siden, og jeg fant ut at dette måtte vi gjøre noe med. Politikerne nasjonalt sier jo at vi må tørre å satse.

400 ansatte involvert

Men det er ikke bare i barnehagene at kommunen tenker nytt. Totalt er 400 av kommunens ansatte blitt involvert i prosjektet. Det er tilnærmet alle som jobber med barn og unge i Sortland.

– Føles dette ikke litt for nært, spør veileder Robert Larsen og helsesøster Berit Voktor, og viser elever ved Holmstad skole hvor nært man kan komme før det føles ekkelt.

(artikkelen fortsetter under)

Helsesøster og prosjektleder Berit Voktor og avdelingsleder Robert Larsen

Helsesøster og prosjektleder Berit Voktor og avdelingsleder Robert Larsen tester ut elevenes grenser.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

For i Sortland må også alle sjuendeklasseelever igjennom ei seksualundervisning utenom det vanlige. Når NRK.no er til stede lærer elevene om sin egen intimsone og det å sette grenser.

Åtte timer av skoleåret brukes for å lære om seksualitet, og forebygge fysisk misbruk og overgrep på nettet. Og det uten at klasselærerne er til stede.

– Vi er jo i puberteten nå, og da kan det skje ting med oss som vi ikke syns er greit. Derfor er det bra at vi lærer om dette før vi begynner på ungdomsskolen, forteller Sofie Kristin Johnsen.

20 prosent flere saker anmeldes

Drøyt hver tredje anmeldte seksualforbrytelse i 2012 i Norge var mot barn viser en fersk statistikk fra politiet. (fra politiets strasak-register 2012)

På fem år er antall anmeldelser mot barn under 18 år økt med over 20 prosent viser tallene.

– Vi vet at det er et stort og skjult problem i samfunnet med overgrep mot barn. Vi tenker at vi må forebygge slik at de lærer å bli trygg på egen kropp og seksualitet. Det viser også forskning at de som er det, debuterer senere seksuelt, forklarer prosjektleder og helsesøster Berit Voktor.

Sexolog Margrete Wiede Aasland har stor tro på å starte tidlig med seksualundervisning.

- Gjennom dette opplegget lærer barn hvordan og hvor de skal varsle. Kanskje klarer vi ikke å stoppe det første overgrepet, men vi klarer å stoppe det andre.

Er det greit å starte seksualundervisning allerede i barnehagen?