Hopp til innhold

– Det har blitt flere tusen færre frivillige

Politiet på Helgeland er bekymret over problemene med å rekruttere folk til aktiv deltagelse i hjelpekorpsene. Trenden er den samme flere steder i landet. – Vi er nødt til å ha folk som kan gjøre den sure og kalde jobben.

Lav rekruttering hos Røde Kors bekymrer politiet. De er avhengig av et godt samarbeid med frivillige som kan bistå etter snøskred, og andre leteaksjoner.

Lav rekruttering hos hjelpekorpsene til Røde Kors.

Espen Haugerstuen

Espen Haugerstuen i Røde Kors ser en halvering av antallet aktive medlemmer.

Foto: Røde Kors
Ole Gladsø

Landsrådsleder Ole Gladsø.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Selv om medlemstallene til hjelpekorpsene kan variere har tendensen de siste årene vært klar. Det blir stadig færre godkjente frivillige mannskaper.

Distriktsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps i Nordland, Espen Haugerstuen, har merket at den frivillige arbeidsstokken har blitt redusert. I Nordland har 160 aktive falt fra mellom 2011 og 2012.

– Men på landsbasis dreier det seg om flere tusen personer som ikke lenger er aktive, sier Haugerstuen.

– Vanskeligere å samle folk

Landsrådsleder Ole Gladsø i Røde Kors Hjelpekorps bekrefter frafallet.

– De siste ti årene har 25 prosent falt fra. Nå er vi omtrent 6500 godkjente frivillige i Norge, mens det for omkring ti år siden var så rundt 9000, sier han.

Færre tilgjengelige frivillige aktive i hjelpekorpsene har flere konsekvenser. Redningsaksjoner kan ta lengre tid og det kan ta lengre tid å få samlet det nødvendig antallet kvalifiserte redningsfolk.

– Resultatet er at vi stiller med mannskap, men vi må stille fra flere lokale hjelpekorps på en gang, og det kan medføre problemer, sier Gladsø.

– Det er ikke til å komme fra at det lettere å få fritak fra arbeidsgiver hvis det er noe som skjer i nærmiljøet, enn hvis noe skjer langt unna, fortsetter han.

Bekymret politi

Hos politiet på Helgeland frykter de at det norske redningskonseptet med et samvirke av offentlige, private og frivillige vil bli satt på prøve om ikke rekrutteringen økes.

– Det blir stadig færre og færre som kan stille, og det er et tankekors at hjelpekorpsene ikke stiller med det store antallet folk som de gjorde før, sier stabssjef Roar Tøgersen i Helgeland politidistrikt.

At nedgangen skjer samtidig som man opplever en økt vinterturisme og stadig flere som søker ekstreme situasjoner i naturen, er en ekstra grunn til bekymring, mener Tøgersen.

– Nå må vi sette oss ned å se på hvordan vi kan styrke den bærebjelken de frivillige hjelpekorpsene er.

– Vil snu trenden

Og det er nettopp det Røde Kors gjør. De oppfordrer de lokale hjelpekorpsene til å rekruttere målrettet mot aktuelle miljøer med kompetanse som er egnet for redningsarbeid. De har også satt inn tiltak for å få tak i de unge.

– Vi vil snu trenden. Behovet er åpenbart. De siste årene har det vært et økt antall oppdrag fra politi og helsevesen, sier landsrådsleder Gladsø.

Men han forteller at problemet ikke er like stort overalt.

– Det store variasjoner rundt omkring i landet. De store korpsene som har mye aktivitet og mange hendelser har blitt større, men hos mange av de små korpsene har det vært stort frafall.

– Vi er på bunn

Cato Lotfjell

Da Cato Lotfjell ville bli frivillig var det venteliste. Det er ikke tilfellet i dag.

Foto: Frank Nygård / NRK

Det har det også vært i Rana.

Da Cato Lotfjell startet i Rana Røde Kors for 16 år siden var det venteliste for å få være med som frivillig. I dag er ikke dette lenger tilfellet.

– Vi har vært på bunn. Vi er bare fire-fem aktive. Det har blitt vanskeligere og vanskeligere å få frivillige med, forteller Lotfjell.

Nå frykter han for fremtiden til hjelpekorpset.

– Det ser vanskelig ut, for det handler om fritiden til folk. Det er blitt vanskelig å få folk med på frivillige ting, sier Lotfjell.

– Kvalitet er viktig

Men selv om de små korpsene sliter, så er jobben som gjøres av høy kvalitet.

– Antall mennesker er en ting, men kompetanse er like viktig. Der har vi kommet et langt stykke på ti år. Vi moderniserer vår opplæringsplan hele tiden slik at vi kan levere det som forventes av oss, sier Gladsø.