Hopp til innhold

Klarer ikke skyte nok kystsel

De siste årene har det blitt skutt langt færre kystsel enn kvotene tilsier. I år ble derfor skuddpremien økt for å lokke jegere ut på holmer og skjær. – Flere burde få øynene opp for selkjøtt, mener Norges Jeger- og Fiskeforbund.

Steinkobbe

KLARER IKKE TA KVOTEN: Mange nordmenn har mistet interessen for sel, - både som jaktbytte og på matfatet. De siste årene er det derfor tatt ut langt færre dyr enn forskerne anbefaler. Her er det en steinkobbe som slapper av i sola, kanskje vel vitende om at det er en fotograf og ikke en jeger som har oppdaget den.

Foto: Dieter Hommen

Selkjøtt har nærmest forsvunnet fra menyen de siste tiårene. Det, kombinert med lav etterspørsel etter selskinn, har bidratt til at det skytes langt mindre sel enn kvotene tilsier.

Klarer ikke skyte nok kystsel

I perioden fra 2007-2012 ble det skutt i overkant av 6200 havert og steinkobbe, mens kvotene til sammen utgjorde 11500 for disse årene, viser tall fra Fiskeridirektoratet.

Det er dyr som ifølge kvotene burde vært skutt for å bevare en levedyktig bestand og samtidig sikre fiskeri- og havbruksinteresser.

Det er ikke bra at det er et gap mellom kvotene og fangsten som dras i land. I tillegg er sel vanskelig å telle, så kvotene er lagt på et minimumsnivå. Antageligvis er det langt mer sel enn vi har oversikt over, sier marinbiolog Mona Gilstad fra Vega.

Mye sel kan gi fisken dårligere kvalitet

For noen år siden deltok Gilstad i et nordisk samarbeidsprosjekt som skulle gjøre seljakt mer attraktivt, men fortsatt er det store utfordringer med å få tatt ut kvotene.

– Det gir en del negative ringvirkninger at det blir stående igjen dyr på kvotene. Blant annet kan mye sel i et område forringe kvaliteten på fisk. Det skjer ved overføringen av parasitten kveis fra sel til fisk via avføring i vannet. Disse runde larvene gjør at man får en dårligere pris for fisken, og den kan også forårsake sykdom hos mennesker hvis fisken spises rå, sier Gilstad.

Kystsel, havert, unge

SLIPPER UNNA: Haverten slipper oftest unna jaktsesesongen med livet i behold. I fjor ble det skutt 64 havert av en kvoten på 460 dyr. Her ligger en havertunge og slapper av.

Foto: Per H.Olsen/ Wikipedia commons

Øker skuddpremien

I fjor var satsen 250 kroner per sel, men i år er den økt til 400 kroner for steinkobbe og hele 700 kroner for havert. Dette er penger jegerne kan inkassere hvis de sender inn kjeven på dyret til Havforskningsinstituttet.

– Det er spesielt haverten som unnslipper jaktsesongen. Den er mer krevende å jakte på fordi den holder til lengre ut på sjøen, men steinkobben kommer nærmere land.

  • Se oversikt over kvoter og fangst av steinkobbe langs norskekysten

Kvoter og fangst av steinkobbe langs norskekysten

År

kvote

fangst

2012

435

 355

2011

460

230

2010

470

159

2009

704

585

2008

860

900

2007

860

905

2006

750

538

  • Se oversikt over kvoter og fangst av havert langs norskekysten

Kvoter og fangst av havert langs norskekysten

År

kvote

fangst

2012

 460

 64

2011

1040

111

2010

1040

516

2009

1040 

516

2008

1040

452

2007 

1186

456 

2006 

1186

 456

Vil ha mer sel på middagsbordene

En av årsakene til at interessen for selfangst har sunket i løpet av de siste årene, er at mange selprodukter gjør det dårlig på det kommersielle markedet.

– Det er få steder du kan sende inn selskinnet til behandling. Samtidig finnes det nesten ikke selkjøtt i butikkene og dermed er ikke folk vant med å spise sel. På den måten blir det flere som velger å jakte på elg, fordi det oppfattes som enklere kjøtt å tilberede, sier Erwin Jacobsen i Norsk jeger- og fiskerforening, som jobber med å arrangere seljaktkurs.

Norge har en utbredt kultur for jakt, men seljakt har kommet litt i skyggen av elgjakta.

Han mener flere nå burde få øynene opp for både selfangst og kjøttet det gir.

– Sel smaker som hvalkjøtt og kan tilberedes på svært mange ulike måter. Det vanligste er å bruke ryggfileten. Den smaker utmerket, sier Jacobsen.

  • Se matoppskrifter på sel nederst i artikkelen
Seljakt i Fredrikstad

FRA BÅT: Seljakt foregår som oftest fra båt. - Det gjelder å følge nøye med og være kjapp hvis man ser et selhode dukke opp fra vannet, sier Jacobsen i Norges jeger- og fiskerforbund.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Satser på ungdommen

Neste uke er det klart for seljaktkurs på Sortland. Det skal bidra til å rekruttere flere jegere.

– Vi vil gjerne ha med oss ungdom ut i naturen for å jakte sel. Det er en spennende jaktform med lite skadeskyting. Noen kan reagere på at jakta foregår med motorbåt, men det gis det anledning til ettersom jakta ikke er underlagt viltloven, forklarer Jacobsen.

Han forteller at det er en jaktform der det gjelder å følge godt med.

– Som oftest ser vi bare hodet til selen som dukker opp fra vannet. Da gjelder det å være kjapp med å trekke av. Når vi har fått selen ombord i båten drar vi til land for å flå dyret. Der skjærer vi også av kjøttstykkene vi vil ha. Men det er klart, det er ikke alle som har sans for smaken, sier Jacobsen som oppfordrer til å smake og bedømme selv.

steinkobbe

SJELDEN MIDDAG: Det er få nordmenn som spiser sel til middag, selv om den både innehar et lavt fettinnhold og er rik på proteiner og Omega 3.

Foto: Wikipedia commons

Oppskrifter på selkjøtt

Fylt heilsteik av selbiff

For 4 personer

Du trenger:

1 kg ytrefilet av sel

200 gram bacon

50 gram gullerot

50 gram sellerirot

Slik gjør du det:

Sjær et snitt og lag et hulrom på langs midt i fileten. Kutt bacon, gullerøtter og selleristang i lange strimler. Legg dette i hulrommet i fileten og surr fileten med hyssing. Krydre kjøttet med salt og pepper og brun den i en stekepanne med høy varme. Stek så kjøttet i en ovn i ca 15 minutter på 180 grader. Hvil etter steking.

Selskav-panne

For 4 personer

Du trenger:

800 gram selkjøtt i tynne skiver

3 purreløk

250 gram champignon

1/3 liter fløte

4 ss tyttebær

smør, salt og pepper

Slik gjør du det:

Brun kjøttet, soppen og purren i en jernpanne. Ha det over i en gryte og tilsett fløten. Kok det opp og la det trekke i ti minutter. Rør tyttebærsyltetøyet og smak til med salt og pepper. Server med kokte poteter eller ris.

Oppskriftene er presentert av Norges jeger og fiskerforbund og hentet fra Ishavets lille kokebok av Eide handel.