Hopp til innhold

Disse fjellene skal gi Norge flere geologer

Området rundt Stetind i Nordland kan bli verdens nordligste Unesco-godkjente geopark. – Norge trenger flere geologer og dette er vårt bidrag, sier prosjektgruppa.

Petroleumsindustri, mineralutvinning og veibygging har skapt et skrikende behov for geologer og geofysikere i Norge.

Spesielt i Nord-Norge er det stor etterspørsel etter geologer.

– Med en geopark ønsker vi å skape en interesse for geologi, både hos turister og voksne, men spesielt hos barn, sier Anne-Margrethe Roll, daglig leder Ofoten Friluftsråd og prosjektmedarbeider i Geopark Nord.

Ofoten, Sør-Troms, Vesterålen og Lofoten inngår i primærområdet for geoparken som etter planen skal åpnes i 2015.

– Det er hvis vi får prosjektet godkjent av Unesco. De stiller krav til infrastruktur og et godt kompetansemiljø, noe jeg håper vi skal få til, sier Roll til NRK.no.

90 geoparker på verdensbasis

En geopark er et område som har en geologisk arv av internasjonal betydning. I dag finnes det 90 unike geoparker i verden.

Av disse ligger to i Norge. Det er Gea-Norvegica i Telemark, der det blant annet er satset på å vise fram jernverksindustrien som bidro til å industrialisere Norge på starten av 1600-tallet og Magma i Rogaland, der det finnes en rundt 900 millioner år gammel utbruddsområde med spesielle dypbergsarter.

For å bli godkjent som geopark av Unesco må det geografiske området altså inneha en bred geologisk interesse.

Det tror prosjektgruppen ikke skal bli noe problem.

– Det mener jeg absolutt at vi har her. Landskapet i Ofoten, Sør-Troms, Vesterålen og Lofoten har en betydelig bergverkshistorie og industri. Her finner en landets eldste fjell samt spesielle og spektakulære landskapsformer.

Håper fjell, stein og mineraler skal lokke folk ut i naturen

Magma Geopark

MAGMA GEOPARK: Geoparken i Egersund i Rogaland er landets andre geopark.

Foto: Jan-Ove Grastveit

Geoparken skal bestå av et fagsenter og tilknyttede lokaliteter med besøksteder løyper.

– Vi ønsker å invitere til naturvandring, tematurer og at barnehager kan være med ut og lære om landskapet vårt. Det er viktig å øke kunnskapen, samtidig som det er stort behov for flere geologer i Norge. Vi håper å kunne vekke en interesse hos barn for denne type arbeid.

Kraftig vekst av geoparker

UNESCO Global Geoparks ble etablert i 2000 og er et relativt nytt konsept. Siden den gang har det dukket opp en rekke geoparker rundt om i verden.

Målet er å få 500 geoparker på verdensbasis.

– Jeg håper virkelig at vi kan være nestemann ut, men det gjenstår å se om vi blir godkjent, sier Roll.