Hopp til innhold

Kystvakta plukket opp modellbåt 13 kilometer fra land

– Jeg trodde først det var en blåse. Da vi kom nærmere så jeg at det var en modellbåt som seilte for seg selv, sier kapteinløytnanten. Nå lurer de på hvem som er eieren.

Kystvaktskipet KV Nordlapp med modellbåt. F.v Ole Anders Tromsdal Lyster, Ida Sylte og Espen Vik.

USEDVANLIG FUNN: Denne modellbåten fant kystvakta mellom sju og åtte nautiske mil fra land. Nå håper de å få kontakt med eieren.

Foto: Jonny Roaldsand

Det var lørdag formiddag at Kystvakta fikk øye på det noe uvanlige fartøyet, skriver Vesterålen Online på sin nettside.

Under en patruljetur i Sortlandssundet i Vesterålen oppdaget plutselig kapteinløytnanten ombord på kystvaktskipet KV Nordkapp en rød gjenstand som fløt på sjøen.

Oppdaget over 13 kilomter fra land

– Jeg trodde først det var en blåse. Da vi kom nærmere så vi at det var en fin liten modellbåt som lå der og seilte for seg selv. Den var i god stand og hadde godt driv, sier Jonny Roaldsand ved KV Nordkapp til NRK.no.

– Det var ganske utrolig å oppdage en modellbåt så langt til havs. På det tidspunktet var vi mellom sju og åtte nautiske mil fra land, noe som tilsvarer over tretten kilometer.

– Båten lå fint i vannet, det var bra vær og gode seileforhold, sier Roaldsand som har lang fartstid på sjøen, men som forteller at han aldri har sett noe lignende.

Ville ikke la den «seile sin egen sjø»

Roaldsand og kollegene om bord på kystvakta klarte ikke å overlate den lille modellbåten til seg selv.

Vi sendte ut en av båtene vi vanligvis bruker til inspeksjoner slik at vi fikk hentet opp båten. Det er tydelig at noen har lagt ned mye arbeid i å bygge den og da kunne vi ikke bare se den seile forbi.

Vel ombord i det langt større skipet, fikk modellbåten seg en vask.

– Jeg tok den inn i dusjen og spylte av den. Da kunne jeg se at det fortsatt var støv på dekket av båten, så det er tydelig at den har stått lagret et sted før den ble satt på sjøen.

KV Nordkapp

KV NORDKAPP: Kystvakskipet har sjelden med modellbåter å gjøre.

Foto: Forsvaret

Jakter på eieren

Nå står modellbåten trygt fortøyd på kontoret til Roaldsand og det store spørsmålet ombord er; «Hva har skjedd og hvem er eieren?».

– Det er jo ikke vanlig å sjøsette slike båter. Her er det nok noen som har lagt ned mye arbeid og virkelig gjort seg flid. Derfor ønsker vi å kunne levere denne modellbåten tilbake til sin rette eier.

Han forteller at det går ulike teorier om hvordan båten har havnet så langt til sjøs.

– Jeg tenker at det kanskje er noen unger som har vært å tjuvlånt modellbåten og som så mistet kontroll over den, men hvem vet?

Kan du bidra til å oppklare mysteriet? Send en mail til nordland@nrk.no.

Her kan du se hvor Sortlandssundet ligger. Kartet viser ikke skipets posisjon.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.