Hopp til innhold

Kato Air-helten kjøper flyselskap

Det er ikke hverdagskost at en fylkeskommune kjøper seg opp i samferdsel. Men fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) sier at det føles svært godt å være deleier av Widerøe.

Odd Eriksen

– Dette er en god nyhet for landsdelen som er avhengig av et solid selskap til å trafikkere kortbanene. Ikke minst er det en god nyhet for de ansatte i Widerøe, sier Odd Eriksen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Odd Eriksen ble landskjent da han var med på å overmanne kapreren på et fly fra Kato Air i 2004, og avverget dermed at flyet styrtet i nærheten av Bodø.

Nå har helten blitt eier av flyselskap.

I dag ble det kjent at SAS har solgt flyselskapet Widerøe til en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune.

– Nå er vi jo deleiere da, men det føles veldig, veldig bra. Det føles å flott å ha fått på plass denne konstellasjonen. Vi har jobbet i lang tid for å få til dette, sier Odd Eriksen til NRK.no.

– God nyhet for landsdelen

Salget av Widerøe vil antagelig gi SAS rundt 2 milliarder svenske kroner.

– Dette er en god nyhet for landsdelen som er avhengig av et solid selskap til å trafikkere kortbanene. Ikke minst er det en god nyhet for de ansatte i Widerøe, sier Eriksen.

Han var aldri i tvil om at dette er var en riktig investering for Nordland fylkeskommune.

– Først og fremst er vårt engasjement og vår investering et næringspolitisk, strategisk investering som har som mål å berge hovedkontoret i Nord-Norge og i Bodø. Det er tross alt snakk om 650 arbeidsplasser, og det er viktig for fylkesrådet å sikre dette, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Widerøe-kjøpere

Representanter for de tre kjøperne av Widerøe rett etter børsmeldingen om at SAS selger flyselskapet Widerøe. Fra venstre: Leif Øverland, administrerande direktør i Fjord 1, adm.dir. Brynjar Forbergskog ved Torghatten ASA og administrerende direktør i Widerøe, Lars Kobberstad.

Foto: Peter Svaar/NRK

Ryddig prosess

Eriksen skryter av det gode samarbeidet med Torghatten Trafikkselskap.

– Det har vært en veldig ryddig prosess og Torghatten fortjener ros for å ha gjennomført den på en god og profesjonell måte. De har gått inn i denne saken med stor kraft og sikrer at hovedkontoret for Widerøe blir i landsdelen og Bodø, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen.

Taus om prisen

Eriksen vil ikke si noe om hvor mye fylkeskommunen måtte punge ut for Widerøe.

– Det blir ikke helt billig dette, Eriksen?

– Det er ikke bare rene penger disse to milliardene det er snakk om. Det er en mye mer komplisert sak å beregne prisen, og vi er ikke helt i mål ennå. Derfor vil jeg ikke si så mye om det, sier en ordknapp Eriksen.

(artikkelen fortsetter under)

Næringsminister Trond Giske mener at salget av Widerøe er en veldig god løsning både for SAS og Widerøe som nå blir et selvstendig selskap.

Giske om Widerøe: – En veldig god løsning.

Eier mellom 10 og 15 prosent

Nordland fylkeskommune sitter nå med en eierpost på mellom ti og 15 prosent.

Eriksen tror de 650 ansatte i Widerøe setter pris på at eierskapet fortsatt har lokal forankring i nord og at jobbene er sikret.

– Dette betyr at hovedkontorfunksjonen fortsatt ligger i Bodø. I tillegg har vi bidratt til å sikre det eneste flyfaglige miljøet vi har her i landet fortsatt vil være lokalisert i Bodø og Nord-Norge.

De ansatte er lettet

Vegard Movik

Vegard Movik gleder seg over at Widerøe har fått norske eiere.

Foto: Privat

De ansatte i Widerøe var spent på hvem som skulle kjøpe selskapet.

– Vi fikk vite at vi måtte følge med i media i dag, sier tillitsvalgt i Parat, Vegard Movik, som er tekniker i Widerøe.

Han forteller at lettelsen var stor da nyheten om de nye eieren kom.

– De fleste her er lettet over at vi fortsatt er eid av norske hender. Vi fryktet blant annet finske eiere, og at arbeidsplassene våre på teknisk side skulle skipes ut til Baltikum, sier Movik som ser frem til å få Odd Eriksen som eier.

– Jeg synes det er positivt at fylkeskommune går inn på eiersiden. Vi håper dette betyr at vi beholder arbeidsplassene lokalt. Og det er litt artig at Odd Eriksen, Kato Air-helten, nå eier sitt eget flyselskap.

– Ikke konsekvenser for passasjerer

Torghatten ASA blir majoritetsaksjonær med en andel på 51 prosent i det nye eierselskapet som kjøper Widerøe-aksjene. Fjord1 eier 34 prosent av selskapet, som har fått navnet WF Holding, mens Nordland fylkeskommune eier de siste 15 prosentene.

Torghatten er et av de ledende transportkonsern i Norge, med rundt 3000 ansatte, mens Fjord1 er Norges største rederi med rundt 1100 ansatte.

– Målet for Widerøe er at dette ikke skal få noen konsekvenser for passasjerene og heller ikke de ansatte at vi har fått nye eiere, sier kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien, til NRK.

Kriserammede SAS har solgt Widerøe som en del av redningsplanen og for å skaffe de pengene som trengs for å få planen i havn.

– Dette var et salg som måtte skje for at SAS skulle forbedre sin finansielle situasjon, sier Kongsteien.

– Planen er at SAS i fremtiden også skal selge ut de siste 20 prosentene.