Hopp til innhold

Streikeleder: – Dette handler om å styrke kvinnenes posisjon

– Streiken handler ikke om lønn, men om å styrke kvinnenes posisjon i Widerøe, sier leder Hans-Erik Skjæggerud i Parat.

Widerøe-ansatte i streik

Meklingen i tariffoppgjøret mellom Widerøe og de kabinansatte førte ikke fram natt til onsdag, og dermed er 312 kabinansatte i Widerøe i streik. Alle fly blir satt på bakken.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Meklingen i tariffoppgjøret mellom Widerøe og de kabinansatte førte ikke fram natt til onsdag, og dermed er 312 kabinansatte i Widerøe i streik. Alle fly blir satt på bakken.

Bakgrunnen for streiken er at de kabinansatte krever innflytelse over sin egen pensjonsordning. Kravet er å få medbestemmelse over pensjonsordningen på lik linje med pilotene i Widerøe.

– De kabinansatte i Widerøe er den eneste fagforeningen for flygende ansatte i hele SAS-konsernet, som ikke har forhandlingsrett på sin pensjonsordning, sier leder Hans-Erik Skjæggerud i arbeidstakerorganisasjon Parat hvor alle de streikende er organisert.

– En kjønnskamp

Hans-Erik Skjæggerud

Hans-Erik Skjæggerud mener streiken handler om å styrke kvinnenes posisjon.

Foto: Parat

Skjæggerud mener det er vanskelig å forstå at ledelsen i Widerøe er så opptatt av prinsippet om forhandlingsrett, all tid pilotene allerede har den retten de kabinansatte streiker for.

– Pilotene har den forhandlingsretten og de er 95 prosent menn. De kabinansatte er 95 prosent kvinner. Det er åpenbart at dette handler om å styrke kvinnenes posisjon i Widerøe, sier han.

Parat-lederen mener det er viktig for kvinnene å oppnå de samme rettighetene som pilotene har.

– Menn og kvinner har ulike karriereløp og det spiller inn i forhold til lønn og hva som bør vektlegges i en pensjonsordning. Kvinner og menn har ulike liv og de vektlegger jobb og fritid ulikt, sier han.

– Uforståelig

Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe sa tidligere i dag at han er «sjokkert» over at de kabinansatte valgte å gå ut i streik.

– Europas best betalte kabinansatte streiker, og det er helt uforståelig for oss. Vi har tilbudt et oppgjør som sikrer at både vilkår og pensjonsnivå for kabinansatte forblir like bra som i dag, og vi tilbyr en sikring mot at dette blir endret fram til 2017, men dette er blitt avvist, sier Kongsteien til NRK.

Han mener at ledelsen har strukket seg langt i forsøket på å komme til enighet med de ansatte.

– Dessverre står nå samtlige av Widerøes fly, og det betyr at 11.000 mennesker ikke kommer seg av gårde, sier Kongsteien.

(artikkelen fortsetter under)

Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe sier det er "en kjempevanskelig situasjon" selskapet er oppe i.

VIDEO: Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe om streiken.

– Håper de kan ta til fornuft

Lars-Petter Larsen i Parat vedgår at de er blitt tilbudt en midlertidig forhandlingsrett fram til 2017.

– Men i samme avtaleforslag vil forhandlingsretten opphøre helt og fullstendig fra 1. januar 2017. Det betyr at pensjonsordningen til de kabinansatte er helt fredløs igjen og ensidig kan endres av arbeidsgiver. Det kan ikke vi akseptere for fremtiden, sier han.

Og dermed ser det ut til at streiken vil fortsette ennå en stund til. De Widerøe-ansatte er i hvert fall klare for å streike lenge.

– Vi er villig til å streike så lenge det må til. Vi holder på til det blir en løsning, sier Parat-leder Skjæggerud.

Det skal ikke stå på penger.

– Vi har penger til å holde på lang stund. Dersom vi skulle gå tom, noe som er usannsynlig, så kan vi hente midler fra YS sentralt.

Det pågående streiken er den første i Widerøe på 20 år.

– Det i seg selv viser at vi ikke streiker i tide og utide. Dette er et viktig prinsipp, sier Skjæggerud.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.