Hopp til innhold

Advarer om at dialogen i Widerøe-streiken kan ryke

Partene i Widerøe-konflikten møttes fredag for å prate, men de kabinansatte advarer om at dialogen fort kan ryke dersom ledelsen ikke legger mer på bordet.

Widerøe

Alle flygninger med Widerøe frem til klokka 18 fredag ettermiddag er innstilt.

Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

I går kveld leverte ledelsen i Widerøe et nytt forslag til de streikende kabinansatte, og kunne fredag morgen gå ut med optimistiske signaler om at «streiken snart kunne være over».

Arbeidstakersiden og Parat opplever situasjonen annerledes.

De opplyser til NRK at forslaget fra Widerøe kontant ble avvist fredag morgen, og at et motforslag ble sendt tilbake.

I mellomtiden fortsetter de kabinansatte i Widerøe å streike, og alle flyginger er innstilt ut fredag, opplyser selskapet.

Når partene møtes til videre forhandlinger fredag formiddag, advarer Parat om at de ikke kommer til å nøle med å forlate møtet dersom ledelsen ikke kan vise til noe nytt.

I forkant av møtet sa forhandlingsleder i Parat Lars-Petter Larsen at partene fortsatt sto langt fra hverandre.

– De har gitt oss et avtaleforslag som ikke gir noe annet enn det vi gikk til streik på. Nå skal vi ha et snarlig møte for å sjekke ut om det i det hele tatt er grunnlag for videre dialog, sier Larsen.

Uenige om dialogen

Ordkrigen mellom partene har pågått hele fredagen, og de har vært uenige om hvorvidt de faktisk nærmer seg en løsning.

Fredag morgen antydet kommunikasjonsdirektør i Widerøe Richard Kongsteien overfor NRK at streiken i selskapet snart kan være over.

Richard Kongsteien, Widerøe

Kommunikasjonsdirektør i Widerøe Richard Kongsteien

Foto: Widerøe

– Det er nok begge parter som har beveget seg. Foreløpig så er det kun et forslag og en dialog, men det kan se ut til at vi skal klare å få dette i mål, sa Kongsteien.

Han understreket at forhandlinger knyttet til pensjon er kompliserte, og at det er vanskeligere å finne løsninger på enn kroneforhandlinger.

– Nå ligger det et forslag på bordet som vi jobber med. Forhåpentligvis klarer vi å bruke det forslaget til å komme i mål, sa Kongsteien til NRK.

Lars-Petter Larsen

Forhandlingsleder Lars-Petter Larsen i Parat.

Foto: Parat

De kabinansattes forhandler, Lars-Petter Larsen i Parat, hadde imidlertid en annen versjon av saken.

Han avviste at det nærmer seg en løsning mellom partene.

– Det er de ansatte som har tatt kontakt og kommet med et forslag til avtale, men partene står fortsatt langt fra hverandre, sa Larsen til NRK.

Kan ta en stund

Dersom det skulle bli en løsning på streiken i løpet av dagen, vil det fortsatt ta en stund før alle flyene er tilbake i normal drift.

– Vi må få personell ut til basene igjen, og fra basene må vi få personell og fly ut i posisjon. Dette kommer nok til å ta litt tid, så det vil fort ta et døgn før vi er i full drift etter en løsning av streiken, sier Kongsteien.

Alle flyavgangene på fredag er allerede kansellert.

Widerøe sendte onsdag ut permitteringsvarsel til medarbeidere etter at alle fly ble satt på bakken på grunn av streiken.

– Vi har allerede permittert 900 ansatte og de som er igjen er nøkkelpersonell. Det er viktig å ha igjen nok folk på jobb slik at vi kan fly igjen som fort som mulig, sier informasjonssjef i Widerøe Silje Brandvoll.

(artikkelen fortsetter under)

Widerøe-fly på Bodø lufthavn

Også fredag sto Widerøe-flyene parkert på bakken. Selv om partene kommer til enighet vil det ta noe tid før de kommer på vingene igjen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Forhandler om pensjon

Widerøe frakter daglig 11.000 passasjerer fra 42 flyplasser i Norge og Europa fordelt på rundt 400 avganger.

Etter at det onsdag ble brudd i forhandlingene mellom de kabinansatte og ledelsen i selskapet har alle flyene stått på bakken.

Det er første gang på 20 år at de ansatte i Widerøe streiker.

Bakgrunnen for streiken er at de kabinansatte krever innflytelse over sin egen pensjonsordning.

Kravet er å få medbestemmelse over pensjonsordningen på lik linje med pilotene i Widerøe, noe ledelsen i selskapet ikke har vært villig til å innfri.

– De kabinansatte i Widerøe er den eneste fagforeningen for flygende ansatte i hele SAS-konsernet, som ikke har forhandlingsrett på sin pensjonsordning, sa leder Hans-Erik Skjæggerud i Parat til NRK på onsdag.

Streikevakter utenfor Bodø lufthavn torsdag formiddag

De kabinansatte i Widerøe har vært i streik siden onsdag.

Foto: Emil Indsetviken / NRK