Hopp til innhold

Gro og Jens må møte i retten

Nordsjødykkerne stevner alle statsministrene fra Gro Harlem Brundtland til Jens Stoltenberg som vitner når erstatningssaken mot staten kommer opp i Oslo tingrett til høsten.

Nordsjødykker
Foto: NRK

Jens Stoltenberg
Foto: Scanpix

Til sammen stevner dykkerne 42 byråkrater og politikere, blant andre Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg.

Mange dykkere fikk alvorlige helseskader under oljeletingen, og de mener staten visste at dykkingen ga skader.

Sannheten skal frem

Nå skal sannheten om statens overgrep fram, sier nordsjødykker Jan Erik Eriksen, fra Nordland.  

- Vi håper å få stilt staten juridisisk ansvarlig for den feilbehandlingen som har medført at mange dykkere er død og mange er skadet. Påført uopprettelige skader

Påført uopprettelige skader

Et stort antall nordsjødykkere ble påført alvorlige helseskader under oljeletingen fra 1965 til 1990. Nordsjødykker Jan Erik Eriksen fra Leirfjord i Nordland må ofte behandles på smerteklinikken ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Norsk oljevelstand er tuftet på arbeidsmiljøkriminalitet, det kan ikke myndighetene komme unna.

Knut Ørjasæter, journalist og forfatter.
Nordsjødykker Jan Erik Eriksen
Foto: NRK

Hjernen og sentralnervesystemet er påført uopprettelige skader. Skader Eriksen mener staten fra arbeidstilsyn og oppover visste at de utsatte dykkerne for.

- Dette her visste de hva kostet, så har de i ettertid prøvd å dekke over det med all den makten et statsapperat har, forteller Eriksen.

Oppgjørets time

Nå har dykkerne fått en startdato for det de kaller oppgjørets time. 11 september skal de møte staten i Oslo tingrett og det er ikke akkurat løpeguttene til staten som nå er stevnet for retten. Det forteller leder for NordsjødykkerAlliansen, Rolf Guttorm Engebretsen.

- Vi begynner med Gro Harlem Brundtland, og går helt til Jens Stoltenberg. Totalt 42 personer med politisk tilhørighet opp til statsministernivå.

- Vondt som et langt år

Nylig ga journalist og forfatter Knut Ørjasæter ut en bok om nordsjødykkernes skjebne. "Dykkerne: Ofret i Rikets Interesse" forteller en brutal historie det kan bli vanskelig for statsmakten å leve med

- Norsk oljevelstand er tuftet på arbeidsmiljøkriminalitet. Det kan ikke myndighetene komme unna.

- Hvor godt dokumentert er dette?

- Veldig godt, jeg refererer til en masse interndokumenter og har en referanseliste som er vondt som et langt år, sier Ørjasæter.