Hopp til innhold

- Våkn opp i oljesaken

Her får SVs miljøpolitiske talskvinne Inga Marte Thorkildsen en vekkerklokke fra biskop Tor B. Jørgensen. - Våkn opp, var oppfordringen fra biskopen.

Inga Marte Thorkildsen mottar vekkerklokke fra biskopen

SVs miljøtalskvinne Inga Marte Thorkildsen mottar vekkerklokke fra biskop Tor B. Jørgensen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Sammen med Norges kristne råd og Kirkens Nødhjelp lanserte Den norske kirke tirsdag det den kaller «en tiårig miljøsatsing». De ber om en «tenkepause» i oljeletingen, og foreslår et fem års moratorium for tildeling av nye områder. I disse fem årene ønsker de seg en prinsipiell debatt om olje- og gassvirksomhetens plass i norsk næringspolitikk i lys av klimakrisen.

Biskopen i Sør-Hålogaland gikk først i protesttoget til Stortinget i hovedstaden i dag. Da de demonstrantene ankom Stortinget i formiddag fikk representanter for alle partiene overrakt vekkerklokker for å få dem til å våkne opp til kamp for jordens klima.

Les også: Oppfordrer til masseutmelding

- Dersom Norge skal arbeide for en mer rettferdig klimaavtale internasjonalt, kan vi ikke samtidig øke utslippene fra petroleumsvirksomheten, sier biskop Tor B. Jørgensen til NRK.

Kirkene i Norge lanserer tiårig miljøsatsing og ber om stans i nye tildelinger på sokkelen.

- Vi vil arbeide for skaperverket og bærekraft. Noe av dette vil også rette seg mot de som har beslutningsmyndighet, i å vise varsomhet og å vise at Norge kan gå foran i klimakampen, sier biskopen.

Han mener en utvidet tildeling av nye leteområder nå vil være uansvarlig overfor verdens fattige.

- Folk i Nordland er også i økende grad skeptisk til mer oljeleting, sier biskopen i Sør-Hålogaland bispedømme.

NETT-TV: Kirken vil ha fem års oljepause

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Men hva med følgene dette vil få for oljebransjen?

- Det har jeg ikke fullstendig oversikt over. Dette er et vanskelig tema fordi den politiske og faglige uenigheten er stor. Det vi ønsker å fokusere på nå er at våre handlinger får politiske konsekvenser, sier biskopen til NRK ved Stortinget i dag.

LO og FrP forbannet

Kirken demonstrerer mot oljevirksomhet i Lofoten

Med en gigantisk oljeplattform som illustrasjon leder biskop Tor B. Jørgensen an en prosesjon fra Trefoldighetskirken i Oslo til Stortinget.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Kirkens krav om stans i oljeleting har vakt harme både i fagbevegelsen og i det poltiske miljøet. LO raser mot Den Norske Kirkes og ber fagorganiserte melde seg ut av statskirka. LO får full støtte av FrP. Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (FrP) mener det er helt feil at kirka blander seg inn i en sak de ikke har peiling på. Utspillene bekymrer ikke Jørgensen.

- I utgangspunktet er kirken opptatt av verdier. Og verdier angår det politiske livet. Vi har en lang historisk tradisjon for at verdispørsmål angår Kirken, sier Jørgensen.

- Tror du at det blir en utsettelse, slik dere ønsker?

- Jeg håper det. Kirken er en røst sammen med svært mange andre. Snart skal Norge delta på det store København-møtet, og her vil vi møte press fra sterke miljøkrefter, sier Jørgensen.

Ber politkerne skjerpe seg

Er gud mot oljeboring?

- Vi må være varsom med å dra inn Gud i dette. Oljeutvinning er et spørsmål hvor folk selv har den beste intensjon og et godt faglig grunnlag til å trekke sine egne konklusjoner, sier Jørgensen. Nå ber han politikerne skjerpe seg.

- De må brynes i oljespørsmålet. Kirken ønsker å være en aktør når dette valget skal tas, sier han.

Kirken vil også ha opptrapping av forskning på fornybar energi og implementering av eksisterende teknologi, utvikling av utslippsfri petroleumsutvinning samt implementering av Norges forpliktelser i en rettferdig klimaavtale.

Les også: Kirken vil ha stans i oljeleting