Hopp til innhold

På isolat etter 4H-leir

To jenter fra Nordland kan ha pådratt seg smitten på leir i Sogn- og Fjordane.

4H på Breim

ISOLAT: To jenter fra Nordland kan ha blitt smittet av svineinfluensa.

Foto: Elling Thorsen Lagesen

Malin Strømhaug

IKKE REDD: Malin Strømhaug (15).

Foto: Privat

To ungdommer fra Nordland blir holdt isolert på 4H-leiren i Gloppen i Sogn og Fjordane. En jente fra Sørlandet har fått påvisst sykdommen.

- En 14 år gammel jente fra Ofoten har vist svake symptomer på sykdommen og har derfor blitt isolert for sikkerhets skyld, forteller Martin Strand som er hovedleder for Nordland på 4H-leiren.

Mest forvirret

15 år gamle Malin Strømhaug fra Alstahaug er den andre nordlandsjenta som har blitt plassert i isolasjon. Under et oppholdt hos Røde Kors sov hun på samme rom som en som kan være smittet. Derfor har også hun blitt isolert.

- Jeg ble ikke særlig redd da jeg fikk beskjed om at jeg måtte isoleres. Jeg ble mest forvirret egentlig. Men det var mye som skjedde på en gang, så da det hadde roet seg ned tenkte jeg bare at dette oppstyret er litt overdrevet, forteller hun.

Ingen dramatikk

I løpet av de siste timene har familiemedlemmer og venner ringt i ett.

- Mamma var så klart bekymra, men har sagt at det ikke er noe å være redd for og at det kommer til å bra, sier Strømhaug.

Hun føler seg ikke syk, men må ligge i 48 timer til før hun kan få reise hjem. Bussen men de friske deltakerne fra Nordland drar fra Sogn- og Fjordane søndag formiddag. Morten Strand sier stemningen blant de andre deltakerne på leiren er god.

- Det er ingen tegn på hysteri. For friske unge mennesker er ikke denne sykdommen så alvorlig. Vi jobber nå for å hindre spredning, sier han.

Les også: Vaksinen klar i september

Avlyst

Arrangørene av leiren har i samarbeid med nasjonale helsemyndigheter besluttet at leiren skal avvikles gradvis. Arbeidet med å sende hjem deltakerne starter i dag.

41 deltagere er foreløpig på isolat. Skolen som brukes til dette har plass til 50.

Les også: 4H-leiren blir gradvis avviklet

- I dag morges kom vi frem til 37 personer med influensasymptomer og disse er isolert, sier fylkeslege Petter Øgar til NRK.

Ingen av de isolerte er alvorlig syke. Alle unntatt én av disse reiste til leiren i samme buss som tok opptil 75 passasjerer.

- I utgangspunktet er disse i en klart høyere risikosone enn de andre deltagerne, sier Øgar