Hopp til innhold

75 russiske jagerfly identifisert

Ikke siden den kalde krigen har russiske krigsfly vært så aktive i norske nærområder som nå. Det sier kommandør Lars Saunes ved Fellesoperativt hovedkvarter i Bodø.

Smil til kamera

Norske F16-piloter tok dette bildet - som viser en russisk pilot som fotograferer de norske pilotene.

Foto: Luftforsvaret

- Det vi ser er at russerne har gjenopptatt strategiske flygninger langs kysten og ut i Norskehavet og Atlanteren, på høyde med det det var tidligere, og på høyde med det den var under den kalde krigen, sier Saunes.

Les også: Se, en jager-fotograf

Les også: Møtte russiske bombefly

Les også: Nye russere i lufta

Fyller drivstoff underveis

Seinest i forrige uke fløy to russiske strategiske bombefly med NATO-betegnelsen "Bear H." langs norskekysten fra Øst-Finnmark og nesten til Sørlandskysten.

De hadde fløyet fra Engels-basen sørøst for Moskva og opp til Kola-halvøya før de svingte vestover. Etter å ha fått påfyll av drivstoff ved Bjørnøya fløy de sørover i Norskehavet i internasjonalt luftrom.

- Vi har jagerfly stasjonert i Bodø som er oppe og identifiserer de, sier Saunes.

Fra tre til åtti på kort tid

På slutten av 1990-tallet hilste norske jagerfly bare på russiske tre-fire ganger i norske nærområder.

Russiske MIG-31 tanker i lufta fra et Il-78 tankfly

Russiske MIG-31 tanker i lufta fra et Il-78 tankfly. Bildet er tatt 17.august 2007.

Foto: 331 og 332-skvadronen i Bodø

Les også: 82 russiske bombefly

Les også: Norge protesterer mot Russland

De siste to-tre årene har aktiviteten økt kraftig, i fjor ble 87 russiske fly indentifisert av norske. Hittil i år har de vært oppe og sett nærmere på 75 russiske militære fly.

Mer kompliserte tokt

Tendensen er at russerne nå legger ut på mer kompliserte tokt enn før, flere typer fly er involvert og de fyller gjerne drivstoff underveis.

- Det betyr at flygerne deres får mer erfaring, de kan gjøre dette sikrere, og de får trent mer. Og det nettopp fordi de har fått mer penger. Og så har det vært mange spekulasjoner på hvorfor de gjør dette, men jeg har ikke fått noen klar beskrivelse av hva hensikten er, sier Saunes.

Les også: Norge protesterer mot Russland