Hopp til innhold

Nå blir strømmen dyrere

Sprengkulda over hele landet er i ferd med å bli ubehagelig også for folks lommebok.

Kuldegrader på Hauan på Skonseng 6. januar

BRRR: Så kaldt var det på Hauan på Skonseng onsdag morgen.

Foto: Arnt Vridve

På Helgeland var det nede i 40 minusgrader i natt. Slikt blir det strømrekorder av. Strømforbruket de to siste ukene har gått rett til himmels. Sprengkulda over hele landet førte til strømrekord onsdag.

Fryser i Nordland

Også Salten Kraftsamband merker at fok fryser. Strømforbuket i Salten har økt kraftig den siste tida sammenlignet med i fjor.

– Sammenligner vi perioden 22. desember til 6.1 2008-2009 med samme periode i 2009-2010 er strømforbuket 17 prosent høyere, opplyser administrerende direktør Jørgen Gunnestad for kraftsalg i Salten kraftsamband. Da er ikke strømforbruket i storindistrien tatt med.

Men så er gjennomsnittstemperaturen høyere nå.

– Mens temperaturen i Bodø var på 4,5 plussgrader 29. desember 2008, var det minus 6,7. På denne dagen i fjor økte strømforbruket i fjor med 34 prosent i forhold til året før, sier Gunnestad.

Også på Helgeland er strømforbruket høyt.

– Ja, vi merker kulda godt. Torsdag forventer vi å komme opp i et forbruk på 250 megawatt. Da er ikke industrien trgnet med. Dette er høyt, men ingen rekord. Vi har vært oppe i 265 megawatt for et sju-åtte år siden, sier administrerende direktør Ove A. Brattbakk i Helgelandskraft.

På grunn av de dårlige tidene for tungindustrien på Helgeland, blir ikke 2009 noe rekordår for Helgelandskraft.

– Dette trekker ned snittet både på året under ett og også nå i kuldeperioden, sier han.

Strømtopp på landsbasis

Aldri før har det vært brukt så mye strøm i Norge, viser tall fra Statnett.
Rekorden ble satt mellom klokken 9 og 10 onsdag formiddag. Da ble det brukt i underkant av 24 millioner kilowattimer. Det tilsvarer fem panelovner i bruk per innbygger.

Kulda sender strømprisen i været

Sprengkulda over hele landet er i ferd med å bli ubehagelig også for folks lommebok. Så godt som samtlige strømleverandører varsler nå høyere priser. Trolig kommer flere prisoppganger i hele landet. Bare abonnenter med fastprisavtale er forskånet. Spesielt ille er utsiktene i Midt- og Nord-Norge med strømsjokket som er varslet torsdag, og som kan vare ved.

For Midt- og Nord-Norge er situasjonen veldig usikker som en følge av måten kraftsystemet og nettet er oppbygd på.

Torsdag får dette området en sjokkpris på strøm på over 1 krone per kilowattime i snitt, og i Statnett vet de ikke hvor lenge denne situasjonen vil vare ved. Prisen på strøm vil med andre ord være mer enn dobbelt så høy i disse landsdelene som i Sør-Norge.

Den som har sikret seg en fastprisavtale kan lene seg tilbake i øyeblikket. Strøm til fastpris er ikke lenger på billigsalg. En ettårsavtale kan nå handles til 39,35 øre per kilowattime som laveste alternativ. En treårsavtale fås kjøpt for 44 øre per kilowattime.

Mildvær i vente

Fryseboksperioden mange nordlendinger nå er inne i vil ifølge meterologene avta i løpet av helgen.Tromsø og Bodø har onsdag dagtemperaturer på henholdsvis minus 8 og minus 6 grader. Torsdag blir det mildere i begge byene, som får henholdsvis fire og tre minusgrader. Fredag kan det bli et par plussgrader i Bodø, mens Tromsø får et par minusgrader.

Og fra og med tirsdag neste uke vil temperaturen stabilisere seg på rundt 0 på kysten og et par-tre kuldegrader på innlandet.