Hopp til innhold

Talte fuglene i hagen

Mange nordlendinger deltok i årets Hagefulgtelling.

Grønnfink

HØYT PÅ EN GREN: Ser du en grønnfink i hagen i dag, så tell den.

Foto: Lars Olav Handeland

Begivenheten skjer samtidig i alle nordiske land, og foregår ved at folk observerer hagene og nærmiljøet sitt, og registrerer alle fuglene de ser denne helgen. Det høyeste antall for hver art de to dagene noteres og legges inn i en database.

Hagefugltelling foregår ved at man noterer alle fugler som man ser på fôringsplassen i hagen, også fugler som bare flyr forbi. I tillegg noteres det største antall av hver fugleart. I fjor ble 68 768 fugler fra 1 140 hager registrert, totalt 93 forskjellige arter.

Livslang interesse

En ivrig og mangeårig fugleteller er Paul Shimmings på Vega.

– Jeg er nok over middels interessert i fugler, så jeg har brukt mye tid denne helgen på å telle, forteller han.

Shimmings har holdt på med fugleobservasjoner i mer enn 30 år, og i tillegg til å være en stor hobby, har han også gjort levebrød av interessen, i sin jobb på senter for naturforvaltning.

– Interessen kom etter at jeg så en fugl som hekket i haget til en venn av meg for lenge siden. Jeg ble veldig opptatt av å finne ut hva det var slags fugl, og mens jeg bladde gjennom fuglebøkene for å finne det ut, så oppstod interessen, forteller Shimmings.

Få småfugler på grunn av kulden

Hvordan foregår hagetellingen hos deg?

– Jeg titter ut i hagen med jevne mellomrom og noterer det jeg ser. Det har ikke vært så mange arter i år, og få småfugler. Dette skyldes nok det kalde været, forklarer Shimmings, som opprinnelig kommer fra Skottland.

Blant artene han har notert seg i dag er grønnfink, kjøttmeis, blåmeis, kråke og skjære.

– I tillegg har jeg notert fire svarttroster, noe som var artig. Det er litt sjelden, forstår du, sier han.

Alle kan bli med

Shimmings sier Hagefugltellingen er en fin aktivitet som hele familien kan delta på.

– Her kan både store og små være med på tellingen, og lære litt om fuglelivet som finnes i hagen. Etterhvert kan man sammenligne det man observerer, og se forandringene fra år til år. Det er interessant, sier han.

Norsk Ornitologisk Forening har som mål at over 100 000 fugler skal bli registrert i rundt 3 000 hager. Tellinga av fuglene skal legges inn på internett og NOF legger ut informasjon om tellinga siste halvdel av januar.