Hopp til innhold

Millionrømming blir aldri rapportert

Hvert år rømmer det fem ganger mer laks fra oppdrettsanlegg enn det myndighetene hevder, mener forskere.

Harald Sægrov, fiskebiolog

PÅ RØMMEN: Hvert år rømmer 2,5 millioner laks - uten av oppdretterne melder fra til myndighetene, hevder fiskebiolog Harald Sægrov.

Foto: NRK

Problemet med rømt oppdrettslaks er langt større enn det myndighetene oppgir. Årlig rapporteres det om 440.000 rømte laks, men tallene er fem ganger høyere, sier eksperter til NRK. Hvis ikke rømmingsproblemet stoppes, vil den norske villaksen forsvinne om noen generasjoner.

Prisgitt oppdretterne

Det svømmer mer enn 300 millioner laks i norske oppdrettsanlegg. Ved ulike tilfeller forsvinner laksen ut av merdene, men ingen vet med sikkerhet hvor mye fisk som rømmer fra norske oppdrettsanlegg. De offisielle tallene fra myndighetene er basert på opplysninger gitt av oppdretterne selv.

– Det er oppdretterne selv som rapporterer inn hvor mye laks som rømmer. Det er disse tallene vi baserer oss på når vi lager statistikker, sier regiondirektør Janne Andersen i Fiskeridirektoratet i Nordland.

De offisielle tallene viser at det i perioden 2001 til 2009 rømte i gjennomsnitt 440.000 laks årlig. Men ekspertene mener det faktiske tallet er fem ganger høyere.

Tallet mye høyere

– Våre beregninger viser at 2,5 millioner laks rømmer hvert år uten at myndighetene varsles, sier fiskebiolog Harald Sægrov i Rådgivende Biologer AS.

Janne Andersen, regiondirektør i Fiskeridirektoratet

Janne Andersen, regiondirektør i Fiskeridirektoratet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Forskerne samler inn skjellprøver fra laks som fiskes i elver og langs kysten. Ved å se nærmere på de under lupen avsløres det om dette er villfisk eller oppdrettfisk, og ut fra kontinuerlige undersøkelser mener de at rømmingstallene er langt høyere enn det statistikkene forteller han.

– Det er et diffust svinn fra smoltanleggene på 4-5 millioner laks i året. Vi mener at i dette svinnet vi finner de rømningstallene vi opererer med, sier Sægrov.

Villaksen truet fra mange hold

Den ville atlantiske laksen er truet fra mange hold. De siste 30 årene er den redusert med 80 prosent på verdensbasis, og i Norge har den forsvunnet fra rundt 60 vassdrag.

Genetiker Kjetil Hindar ved NINA

FØLGER UTVIKLINGEN: Fiskebiolog Harald Sægrov følger utviklingen i norske vassdrag tett.

Foto: NRK

Ved Norsk Institutt for Naturforskning overvåker de flere av de viktige vassdragene, og det de ser vekker bekymring.

– Villaksen går en dyster framtid i møte. På litt lengre sikt bytter vi ut villaks med forvillet laks. Den fisken som ender opp i lakselevene våre er etterkommere av rømt oppdrettslaks, sier genetiker Kjetil Hindar i Norsk institutt for naturforskning.

Fiskeriministeren ikke bekymret

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen

IKKE BEKYMRET: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Foto: NRK

Antallet rømt fisk er ifølge forskerne langt høyere enn mengden vill laks. Hvert år kommer det cirka en halv million villaks til norskekysten. Det er politikerne som legger føringer for norsk oppdrett, og fiskeriministeren deler ikke fullt ut forskernes bekymring for all oppdrettslaks som er på rømmen.

– For meg blir dette en lek med tall. Det viktigste for meg er at den fisken som skal være i merdene, faktisk forblir der, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth-Berg Hansen.

Fiskeriministerens eget oppdrettsselskap er anmeldt til politiet for miljøkriminalitet både på grunn av lakserømming og for høye forekomster av lakselus. Saken etterforskes nå av Økokrim.

Men det er så å si umulig å unngå. Etter bare en måned i det nye året har mer enn 23.000 laks rømt fra norske oppdrettsanlegg.

– At dette skjer må vi bare ta inn over oss. Samtidig må vi sørge for at det skjer i så liten grad som mulig, sier hun.

Lakseforvaltning

Kartene NINA har laget viser utviklinga for villaksen i konkurranse med oppdrettslaks. De sorte feltene viser at villaksen er i mindretall, og scenariene er basert på prognoser forskerne har regnet seg frem til.

Foto: Grafikk: NRK