Hopp til innhold

Ti syke av magesjau på Hurtigruten

Magesjau-utbrudd i hurtigruteskipet «Richard With», som skal være hotellskip under alpint-NM i Narvik.

MS Richard With

MAGEVIRUS: Det er oppdaget Norovirus ombord på Hurtigruteskipet Richard With.

Foto: Atle Markeng / NRK

Det nordgående hurtigruteskipet har satt av tre syke personer i Bodø. Herfra skal det går til Narvik, hvor det skal være hotellskip under alpin-NM i malmbyen.

150 norske alpinister - med OL-vinner Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud i spissen - kommer i dag for å delta i norgesmesterskapet, som startet i går og skal vare fram til 23. mars.

NM-ledelsen i Narvik kjenner ikke til at det har brutt ut Noro-virus på hotellskipet.

– Nei, det visste jeg ikke Jeg har ikke oversikt hvilke alpinister som skal bo på «Richard With», sier informasjonsansvarlig Ellen Iversen.

Det er ikke NM-arrangørene som ordner med overnatting for alpinistene, det er det klubbene selv som gjør. Iversen tviler på at alpinistene blir skremt av litt magevirus.

– Det er ikke sarte langrennsløpere vi her snakker om, men tøffe jenter og gutter som er vant til å kjøre nedover fjellsida i 130 kilometer, ler hun.

10 ble syke

Ledelsen ved Hurtigruten bekkrefter av ti personer er blitt syke.

– Vi hadde opp mot sju tilfeller på sørgående tur. På nordgående tur fra Bergen fikk tre personer påvist Noroviruset. Disse ble satt av i Bodø, opplyser informasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten til NRK.

Noro-virus er en svært smittsom form for omgangssyke som hvert år rammer mange helseinstitusjoner. Hurtigruten har også tidligere vært plaget. I 2007 ble 200 passasjerer syke da tre av hurtigruteskipene ble rammet. I mai 2008 ble 28 passasjerer syke da det ble registrert virus om bord på «Nordkapp» og «Midnatsol» og i fjor var det et mulig utbrudd ombord i «Finnmarken».

Har kontroll

Norum mener Hurtigruten har kontroll på situasjonen.

– Vi har høy beredskap når det gjelder sykdom om bord, sier Norum.

Aksel Lund Svindal

GLEDER SEG: Aksel Lund Svindal kommer til Narvik tirsdag.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix