Hopp til innhold

Jobber på spreng med Kari Anns skjebne

Kari Ann Volden og de nyfødte tvillingene som er født av indisk surrogatmor sitter fortsatt fast i India. Imens jobber flere departement på spreng for å finne en løsning.

Kari Ann Volden

NYBAKT MOR: Kari Ann Volden sitter fastlåst i India med to små guttebabyer.

Foto: Privat

– Vi jobber med å finne ut hvilke muligheter vi har for å hjelpe disse barna, samtidig som vi sikrer at norsk lov blir overholdt, sier politisk rådgiver Line Gaare Paulsen i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Også Utenriksdepartementet sjekker nå hva som har skjedd i saken.

Alene på hotellrom

Kari Ann Volden (42) har bodd de siste seks ukene på et hotellrom i millionbyen Mumbai i India med sine to prematurt fødte sønner. Her har hun ventet på at norske myndigheter skal gi tvillingene hennes personnummer.

Årsaken til at alenemoren fra Røst i Nordland ikke får pass til sønnene sine, er nettopp at hun er enslig. Etter indisk lov regnes Volden som guttenes mor, både biologisk og juridisk ettersom det er hennes egg som er brukt til befruktningen. Men norsk lov regner moren som føder barna som både biologisk og juridisk mor. Norsk lov gir kun surogatbarn av par og alenefedre retten til norsk pass. Dermed sitter Volden fast i Mumbai i India, uten mulighet til å ta med seg babyene hjem til Norge.

Nekter å forlate guttene

– Det er helt uaktuelt å forlate barna. Adrian og Mikael er jo heller ikke indiske statsborgere. Hvem skulle se etter dem her? Skal de bo på barnehjem her da? Ingen ville vel forlatt barna sine på et barnehjem i et fremmed land, sier den fortvilte moren til VG i dag.

Nå er pengene i ferd med å ta slutt for alenemoren, som er ute i svangerskapspermisjon i forbindelse med at hun skulle bli mor for første gang.

– Jeg har ikke økonomi til å fortsette å bo på hotell. Nå lever jeg på kreditten på kredittkortet mitt, sier hun til avisen.

– Myndighetene tar feil

Kari Ann Volden, tvillingene Mikael Andres og Adrian Rene

TVILLINGER SOM IKKE FÅR KOMME HJEM: Mikael Andres og Adrian Rene får ikke pass og dermed kan ikke mamma Kari Ann Volden ta dem med hjem til Røst

Foto: Privat

Surrogatiforeningen mener norske myndigheter tar feil når de ikke lar Kari Ann Volden fra Røst komme hjem med sine to små barn.

– Norge opptrer stivbeint, og tar ikke hensyn til barnets beste. De anerkjenner heller ikke indisk lov, som sier at det er Volden som er barnas mor. Vi stiller også spørsmålstegn ved at det er så stort skille mellom regelverket for menn og kvinner. En alenefar kan uten videre få barn i utlandet – også via surrogati, mens det ikke går for en kvinne, sier Surrogatiforeningens talsperson på på foreningens hjemmeside .

Surrogatiforeningen mener at Norge må anerkjenne utenlandske fødselsattester, så lenge disse er godkjente.

– Det bør være lovene i fødselslandet som gjelder, mener de.

Får professor-støtte

Professor Arne Sunde ved fertilitetsseksjonen på St Olavs Hospital i Trondheim har jobbet med barnløse i over 20 år, mener norske myndigheter må vise mennesklige hensyn i denne saken.

– Av medmennesklige hensyn håper jeg de skjærer igjennom. Samtidig håper jeg vi får se en klar og forutsigbar praksis framover, sier han.

Han mener Røst-kvinnen burde vite at hun tok en risiko fordi norsk praksis har vært så forskjellig på dette området. Men Sunde har likevel stor forståelse for den situasjonen hun har havnet i:

– Sett fra hennes ståsted må det det være en forferdelig fortvilt situasjon. Derfor må norske myndigheter skjære gjennom og gi henne norsk personnummer og pass, sier professor Arne Sunde til NRK.

Facebook-gruppe

Kari Ann Volden beundrer Adrian Rene for første gang

Kari Ann Volden beundrer Adrian Rene for første gang.

Foto: Privat

Svært mange har engasjert i seg i saken, og det er opprettet en facebook-side til støtte for Kari Ann Volden , som sitter fast i India med tvillingene sine. Så langt er det omlag 450 personer som støtter Volden på Facebook.