Hopp til innhold

Fortsatt handel med truede haier

Økende appetitt på haifinnesuppe i Asia gjør at mange typer hai trues av utryddelse.

Hai

LITEN VILJE TIL VERN: En haifinne kan være verdt 7000 kroner. Under fangsten blir ofte finnene kappet av, mens resten av haien kastes over bord.

Foto: MUSTAFA OZER / AFP

Men håbrannen er den eneste som har fått økt beskyttelse på et FN-møte om dyrevern denne uken.

Forslag om å overvåke og begrense handelen med flere andre haiarter ble nedstemt på konferansen i Qatar tirsdag, noe som fikk miljøorganisasjoner til å reagere kraftig.

– Beslutningen om ikke å gi haiene mer beskyttelse er en katastrofe for disse artene, sier Glenn Sant fra organisasjonen Traffic.

Han mener FN-organisasjonen CITES – Konvensjonen om internasjonal handel med truede og sårbare arter – har vist at den ikke er interessert i å lytte til anbefalinger fra fagfolk.

Hammerhai

For at CITES skal kunne innføre begrensninger på handel med truede arter, må to tredeler av medlemslandene støtte tiltaket. Forslag om å overvåke handelen med flere typer hammerhai, pigghå, hvitfinnet hai og revlehai fikk ikke de nødvendige stemmene tirsdag.

Land som ønsker å drive handel med håbrann må imidlertid heretter bevise at fisket skjer på bærekraftig vis.

Håbrannen kan i norske farvann bli opptil 3 meter lang, og er i vår del av verden direkte utrydningstruet.

Rådyr rett

Håbrann

Håbrannen kan i norske farvann bli opptil 3 meter lang, og er i vår del av verden direkte utrydningstruet.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

Noe av bakgrunnen for trusselen mot haiene er den økonomiske oppgangen i Asia, som fører til at stadig flere mennesker får råd til den eksklusive retten haifinnesuppe. Matretten er en av verdens dyreste, og én enkelt haifinne kan koste over 7.000 kroner.

Under fangsten blir ofte finnene kappet av, mens resten av haien kastes over bord. Opptil 73 millioner hai fanges hvert år, ifølge Greenpeace, og bestanden av hammerhai har flere steder blitt redusert med 90 prosent.

Eksperter anslår at en tredel av haiartene som lever i åpent hav, risikerer utryddelse.

– Blåser i forskning

Haifinnesuppe er opprinnelig en kinesisk rett, og asiatiske land har vært særlig skeptiske til å begrense handelen med hai på møtet i Qatar.

– Det ser ikke ut som forskningen teller lenger. CITES overholder ikke sin plikt til å beskytte arter som trues av internasjonal handel, sier Elizabeth Griffin fra miljøorganisasjonen Oceana.

Forslagene om å begrense handelen med flere haiarter kan bli fremmet på nytt under avslutningen av konferansen onsdag.