Hopp til innhold

Facebook skal redde fiskevær

Kunne du tenke deg å flytte hit?

Et av Norges minste og eldste fiskevær har fått hjelp av Facebook og Twitter til å snu den negative trenden. Ytterst i havgapet i Lofoten ligger det 1000 år gamle bygda Nusfjord med sine 26 innbyggere. I den korte sommersesongen har fiskeværet mer enn 40.000 gjester på besøk.

– Men storslagen natur er ikke nok, konstaterer sier Christian Hager, en av ildsjelene i Nusfjord.

Folketomt om vinteren

For resten av året er det ikke mange fremmede - og trusselen om fraflytting henger tungt over bygda. I motsetningen til øya Ylvingen på Sør-Helgeland hvor susess-serien Himmelblå er spilt inn, var det ingen gratis drahjelp å få ildsjelene i Nusfjord.

Men de siste ukene har det begynt å skje noe.

Ideene strømmet på

– Vi bestemte oss for å prøve Facebook og Twitter for å spre vårt ønske om nyskapning i bygda. I løpet av tre uker har tusenvis av nordmenn bidratt med haugevis med gode til hvordan vi kan tiltrekke oss flere innbygger og ny næring, fremfor å bli fraflyttet. Det er en stund siden fiske var næringsgrunnlag her, og ideene vi har fått har gitt oss mange gode pekepinner på hvordan vi bør tenke fremover, sier Hager.

Spa og reality-show

Fikeværet Nusfjord

STILLE OM VINTEREN: I den korte sommersesongen har Nusfjord mer enn 40.000 gjester på besøk. Om vinteren er det mer stille.

Foto: Jørgen Færevaag

Ideene har vært alt fra å starte teater på kaia, spa-anlegg for utbrente næringslivsledere til å arrangere realityshow der deltakerene skal skape næring i bygda med de ressurser som finnes, en kryssning mellom Farmen og Skaperen. Det har også kommet høyst jordnære ideer som å tilby billige tomter for å tiltrekke seg nybyggere.

– Vi tror ildsjeler kan få til store ting her. Muligheten er mange, ikke bare innefor tradisjonell næring som havbruk og turisme, med også for teknologibedrifter. Bredbånd har vi her som andre steder. Mange små bedrifter kan spille hverandre gode med natur i verdensklasse som kulisser. Vi håper fortsatt på å få mange flere ideer til hvordan innovasjon kan redde fiskeværet og skrive en ny epoke i Nusfjords over 1000 år gamle historie, sier Hager.

Nusfjord