Hopp til innhold

Oljesaka splitter venstresida

Oljesaka splitter venstresida i nord. Brudd i 1. mai samarbeidet i Lofoten og Vesterålen.

1.mai-tog på Sortland i 2008

OLJA SKAPER SPLITTELSE: I Lofoten og Vesterålen blir det mange oljefrie paroler i år. Allerede i 2008 var olja et tema i 1.mai-toget uten at det skapte samme rabalder som i år(bildet).

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

Spørsmålet om oljevirksomhet splitter venstresida i Nord-Norge.

I Lofoten og Vesterålen er det nå brudd i det tradisjonsrike 1. mai-samarbeidet mellom partene på venstresida i politikken.

Oljefri parole først i toget

Noen dager før 1.mai ligger Synnøve Skauge fra SV på kne på Sortland og klipper hull til vinden i hovedparolen. På det store lerretet står det "Oljefritt Lofoten Vesterålen og Senja!" med store bokstaver:

– Ja, det ser ganske bra ut. Denne skal gå først i toget, sier Skauge.

Helt siden 1890 har 1. mai blitt markert som arbeidernes internasjonale frigjøringsdag. Men i Nord-Norge blir lørdagens markering preget av splittelse og ikke brorskap.

Frontene hardner til

Christoffer Ellingsen

Christoffer Ellingsen, leder 1. mai komiteen på Sortland.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Årsaken er spørsmålet om oljeutvinning, og både i Lofoten og Vesterålen er det brudd i det tradisjonsrike 1. mai-samarbeidet. Christoffer Ellingsen leder 1. mai komiteen på Sortland:

– Frontene begynner å bli tydelige. Og folk prøver å bygge opinionen rundt sine synspunkter. Og da blir denne saka viktigere for alle parter enn den har vært før, sier Ellingsen.

Politisk kamp om olja

I Sortland har arbeiderpartiet sitt eget 1. mai-arrangement. Her skal distriktssekretær i Nordland LO, Rita Lekang være hovedtaler:

– Dette er politisk kamp. Det kan man si med ganske klare ord. Vi er uenig i om det skal lages ei konsekvensutredning eller ikke, sier Lekang.

Oljefritt Lofoten og Vesterålen

HET KAMP: Kampen om olja splitter 1.mai-smarbeidet i Lofoten og Vesterålen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Ofrer samarbeidet for oljesaka

Og mens mange i Lo og Arbeiderpartiet ønsker ei konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen med tanke på oljevirksomhet, er det dette Synnøve Skauge fra SV på Sortland skal gå i tog mot:

– Dette mener vi er så viktig at vi heller får ta en splittelse.

Så du er villig til å ofre samarbeidet for den saka?

– Her lokalt, ja, slår Skauge fast.