Hopp til innhold

– Hold deg unna fjellet i pinsen

Mildvær og mye nedbør får skredeksperter til be turfolk folk om å droppe pinseturen til fjellet. Vær forsiktig hvis du beveger deg ved blågrønn is i turterreng. Da kan det være fare for sørpeskred, advarer skredekspert Steinar Bakkeøy i NGI.

– Det går jo an å kose seg i pinsen uten å dra på fjellet, sier meteorolog og skredekspert Steinar Bakkeøy i Norsk Geoteknisk Institutt til NRK.no.

Pinsehelga er tradisjonelt den siste store utfartshelga i vinterfjellet. Men det kan være like greit å droppe fjellturen i år. For selv om den plutselige sommervarmen har forflyttet seg sørover, er rasfaren i den nordnorske fjellheimen fortsatt stor.

Også i sør har temperaturene steget raskt mange steder den siste uka, noe som kan gi snøskredfare også her.

Se opp for blågrønn snø

– Temperaturfallet i fjellet nordpå gjør at det er langt roligere forhold nå enn da varmebølgen traff sist helg. Men mildvær og nedbør i form av regn fører til at snøen mange steder fylles av vann. Folk bør holde seg unna søkk og bekkefar. Særlig bør man være oppmerksom på blågrønn snø i terrenget. Det kan være et varsel om livsfarlige sørpeskred, sier Bakkeøy.

Sørpeskred består av en blanding av snø og vann som kan oppstå når snøen demmer opp bekker og elver, eller når store vannmengder bygges opp i snødekket. De går ofte i terreng med liten helning.

Det var i et slikt skred i Jamtfjelltinden i Mosjøen, som kostet fire mennesker livet søndag 16. mai.

Fem omkom i Mo i Rana

Slike skredulykker er relativt sjeldne i Norge. I Skjånesheia i Rana gikk det et sørpeskred i 1981. Fem menneskeliv gikk tapt og to hus ble rasert. Området er nå
fraflyttet.

– Sørpeskred er mer vanlige i Arktis. På Svalbard, Grønland og i Alaska ser vi ofte slike skred. Helst ser vi disse skredene i høyden i forbindelse med kraftige temperatursvingninger eller store nedbørsmengder, sier Bakkeøy.

Han forklarer at slike sørpeskred beveger seg som en væske og at de dermed får stor fart og energi.

20 ras på få kilometer

Remi Olsen, 330-skvadronen

Fartøysjef Remi Olsen, 330 Skvadronen.

Foto: Einar Breivik

Også 330 Skvadronen rapporterer om uvanlig mye ras i fjellet.

– I helga fløy vi gjennom Vesterdalen som går tvers gjennom Svartisen. I dalen kunne vi minst se et tjuetalls jord- og sørpeskred i løpet av de kilometrene som daler varer. Og dette er ei rute som fjellvante folk benytter, forteller fartøysjef Remi Olsen i 330 skvadronen til NRK.no

– Vi har også sett skred i nærmest helt flate områder, noe som er svært uvanlig.

– Aldri sett noe liknende

Onsdag fløy Helitrans over Saltfjellet og Svartisen i Nordland og så et titalls ras.

– Det ser ikke bra ut. Jeg har aldri sett noe lignende i de årene jeg har flydd i Nordland. Det var gått ekstremt mange ras. I dette området har de fleste bekker og elver, små og store demmet seg opp og flommet over og rast ut. Spesielt ille er det i Beiardalen, Blåkkådalen og området rundt Bogvatnet, sier pilot Jon Boye Lie i Helitrans.

Pinseria

Denne stemorsplanten har blomstret siden i mai. Den rekker fremdeles tunge til regn, hagl og kuldeg

HOLDER UT: Mange plantet ut sommerblomster sist helg. Nå står pinseria for tur...

Foto: Kari Valberg

Pinsehelga blir ingen jubelhelg værmessig noen steder i Nordland.

Rekordhøye temperaturer fra russiske høytrykk ga bråvarme i Nord-Norge i sist helg. Men det tok brått slutt. I dagene etter 17. mai falt temperaturen raskt.

Fredag får Nordland et glimt av sol, men så setter pinseria inn. Ifølge yr.no står lavtrykkene i kø - noe som gir mye nedbør og kjølig vær.

– Det kan høres ille ut, men det kan komme sol mellom bygene, sier statsmeteorolog Børje Johansson til yr.no.

På kysten av Nordland vil temperaturen ligge på mellom seks og sju grader gjennom hele pinsen. På indre strøk et par grader høyere - ingen steder ser ut til å få over ti grader.