Hopp til innhold

Ap i nord sloss om olje

Troms Ap har gjort et oljevedtak som skaper brann i rosenes leir i nord. Det gleder WWF.

Lofoten: Snart verdensarvområde?

TROMS AP VIL VERNE: Troms arbeiderparti vil ha et kompromiss, og vil derfor ikke ha konsekvensutreda 'Nordland VI'. Nordland arbeiderparti er uenig.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Troms Arbeiderparti mener det er nødvendig med et kompromiss i debatten om hvor det skal letes etter olje og gass i nord.

Derfor vil fylkespartiet i Troms utelate området "Nordland VI" utenfor Lofoten i en konsekvensutredning, mens "Nordland VII" og "Troms II" skal utredes.

Skuffet AP i Nordland

Fylkesrådsleder Odd Eriksen i Nordland er skuffet over vedtaket til partikameratene i Troms:

– Troms bryter med vedtak i partiet om å gå for konsekvensutredning av hele området, og jeg synes Troms Ap nå bør se hele landsdelens behov framfor å bare se sine egne behov, sier Eriksen.

Odd Eriksen mener vedtaket er politisk uklokt.

– Troms har over tid vist at de er mer opptatt av sitt eget fylke enn av landsdelen samlet sett. Jeg har savnet et sterkere engasjement fra partiets ledelse i dette spørsmålet. Ledelsen bør betydeliggjøre dette nå, sier Eriksen.

WWF kjempeglad

World Wide Fund for Nature i Norge er veldig fornøyd med Troms APs beslutning om å verne Lofoten.

– Dette er et veldig gledelig vedtak fordi det peker i riktig retning for Lofoten. Etter ulykken i Mexicogulfen må vi forstå at Lofoten må vernes. Det er også hyggelig å høre at Arbeidepartiet viser evne til å bevege seg. Det har vært trist å se at et så stort parti være så forsteinet i denne viktige miljøsaken, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF.

Hansson mener de skarpe reaksjonene innad i Arbeiderpartiet viser at det er bekymring i partiet for at stadig større deler av partiet begynner å skjønne hvilke verdier de ikke kan gamble med.

– Denne bevegelsen er nok skremmende for oljeentusiastene i Nordland.

AUF fikk gjennomslag

Det var AUF som på siste møte i representantskapet til Troms Arbeiderparti, foreslo å utelate Lofoten fra en konsekvensutredning.

Sekretær for Troms Ap, Bernt Sønvisen, sier vedtaket reflekterer en realisme om hva som er politisk mulig i dag. Vesterålen og Senja-området er mindre kontroversielt fordi de inneholder mest gass. "Nordland VI" er svært kontroversielt, spesielt fordi området inneholder mye olje. Dermed kan risikoen for tunge ulykker være større i dette området.

-Vi har laget et kompromissforslag som kan løse saka, sier Sønvisen.

Behov for mer kunnskap

Men Odd Eriksen er uenig, og synes vedtaket til Troms Ap ikke er særlig politisk klokt.

– Det er et større behov enn noen gang å skaffe seg kunnskap om hva oljeleting innebærer, særlig med tanke på det som har skjedd i Mexico-gulfen, sier Eriksen.