Hopp til innhold

– Gassmeldingen et sjokk

Stortingsrepresentant Tor-Arne Strøm ble sjokkert over at gassen fra Nordland ikke skal ilandføres i Nordland.

Tor Arne Strøm

MÅ KJEMPE: Tor-Arne Strøm maner nå nordlandsbenken på Storitinget til tverrpolitisk kamp for ilandføring av gass på Helgeland.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Dette sier stortingsrepresentant Tor-Arne Strøm fra Nordland for Arbeiderpartiet.

Bakgrunnen for reaksjonen er at direktør Thor Otto Lohne i Gassco tirsdag kunne fortelle at selskapet har avsluttet vurderingen av ilandføring av gass til Sandnessjøen, på Tjeldbergodden og Nyhamna, og konkludert med at Nyhamna på Aukra i Møre og Romsdal mest sannsynlig blir valgt som fremtidig mottaksstasjon.

15 millarder dyrere

En løsning med Sandnessjøen ville blitt 15 milliarder dyrere, ifølge Gassco.

–Jeg fikk sjokk når jeg hørte tallet, men vi kan ikke gi oss med dette. Det har hele tiden vært et tverrpolitisk krav fra Nordland at vo skal ha vår rettmessige del av oljevirksomheten. Og Nordlandsbenken på Stortinget må nå ta kampen for å fremholde dette kravet med tyngde, sier Strøm.

Også lederen av utvalget som har sett på mulighetene for å bruke gass til industrielle formål i Nordland, Torbjørn Jørgensen, syns meldingen fra Gassco overraskende.

-Forblindet

–Man har vært forblindet av den enorme verdien som har vært eksportert, og som har vært den enkle måten å få verdiskapningen ut av gassen på, og så har man glemt at man må ha verdiskapning i eget land også, sier Jørgensen.

Men han tror ikke løpet for ilandføring av gass på Helgeland er kjørt:

Jeg syns politikerne må støtte opp et prinsipp der man søker å skape verdiskapning der gassen er.