Hopp til innhold

Flere sauer unngår rovdyr-døden

Antall sau tatt av rovdyr er i enkelte steder halvert fra i fjor til i år. Og fagfolkene klør seg i hodet. For ingen vet hvorfor.

Sau på beite

FÅR GÅ I FRED: Antall sau som er bekreftet tatt av rovdyr i Nordland er halvert så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. Men tapstallene kan fremdeles bli høye før beitesesongen er over.

Foto: Arne Gan / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I fjor ble det registrert 320 kadaver av sau som var tatt av rovdyr i Nordland frem til begynnelsen av august. I samme periode i år er antallet halvert.

Dårlig vær kan være årsak

Det er ikke bare lokalt i Nordland at nedgangen er merkbar. På landsbasis er det så langt registrert 841 kadaver tatt av rovdyr, mens det i samme tidsrom i fjor var 1164 dyr som gikk tapt til rovdyrene.

Rundt to millioner sau og lam beite i den norske utmarka, og for bøndene er beitesesongen også ei tid for bekymring overfor hvor mange sau som blir offer for rovdyr.

Direktoratet for Naturforvaltning følger utviklinga kontinuerlig gjennom beitesesongene, og får fortløpende informasjon om situasjonen ute på beitemarkene.

– En forklaring til at det er regisert færre kadaver så langt denne beitesesongen, kan være at det har vært få mennesker ute i naturen på grunn av det dårlige været. Det kan også være at det er færre rovdyr i de områdene der sau beiter.

Det sier seniorforsker Morten Kjørstad ved Direktoratet for Naturforvaltning.

Forklaringene til nedgangen er sammensatte. Det er også rapportert om mye smågnagere denne sommeren, og også det fører til at rovdyrene ikke jakter like intenst etter sau.

Gaupa gjør mindre skade

gaupe jakter på lam

Gaupa kan gjøre stor skade på sau og lam, men i år er antall sau tatt av gaupe halvert som følge av stort uttak av rovdyret.

Foto: Jostein Hunstad

Gaupa er en av rovdyrene bøndene frykter mest. I enkelte områder kan den gjøre store skader på sauebesetningen. Men denne sommeren har den drept langt færre sau enn tidligere.

– Sist vinter ble det skutt 134 gauper i Norge, og vi forventer at den jakta som har vært reduserer gaupebestanden og at det blir mindre skader på sau, sier Kjørstad.

Antall sau som er registrert drept av gaupe denne sommeren er halvert i forhold til fjoråret.

Går en mørk høst i møte

Selv om antall kadaver er langt lavere så langt i år enn i fjor, er det langt fra fredelig i saueflokken.

Sist mandag ga fylkesmannen tillatelse til å felle en bjørn i Hattfjelldal etter at det var funnet åtte sauekadaver som er bekreftet tatt av bjørn.

Men totalt sett kan denne beitesesongen ende langt mindre blodig enn fjoråret. NRK har snakket med gjetere som forteller om rolige forhold i skogene og på fjellet, og at det nesten ikke er sett rovdyr i år.

– Det har vært veldig rolig denne sommeren. Så langt denne sommeren har det vært usedvanlig rolig.

Det sier Jon Åge Tyldum som er gjeter i Hattfjelldal

Men nettene og kveldene blir nå stadig mørkere, og det vil garantert føre til flere rovdyrtap.

– Antallet sau som er tatt av rovdyr vil komme til å øke. Nå som er vi er i august vil flere sau bli tatt av jerv og bjørn, sier Kjørstad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.