Hopp til innhold

Pupper og rumper ble hit nett-TV

Et 19 år gammelt innslag om frilynte nordlendinger som kaster klærner og bader nakne midt i januar, satte seer-rekord i nett-TV sist uke. Men hvor ble det av Midtnorsk naturistforening?

Naturister i Norge rundt

SPREKE NORDLENDINGER: Midtnorsk naturistforening kalte de seg i 1991. Steinar Hansen (innfelt) var en av dem.

Foto: NRK/Nina Skogmo

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I skarp konkurranse med en rapport fra sexindustrien og et moro-innslag med Bård Tufte Johansen, Atle Antonsen og Harald Eia, var det innslaget om nakenbading i Kallbekkvika i Velfjord på Sør-Helgeland fra 1991 som ble ukas mest sette innslag nett-TV i NRK.

Bare denne uka er innslaget sett 19.369 ganger. Hittil i august er innslaget sett hele 26.637 ganger. I tillegg har naturistene hatt gode seertall også i juni og juli.

Det synes Steinar Hansen fra Hommelstø i Brønnøy, som var en av initiativtakerne til nudist-stuntet for 19 år siden, er fryktelig stas.

Beinharde naturister i Nord-Norge

«Det e ikke alltid enkelt for oss her oppe i nord. Det er lite sol, Derfor gikk vi rundt å va tungsindig og trist. Vi kaste makkoen, og sleppe sola inn, det underverker gjør med både kropp og sinn», sang gjengen på Norge rundt.

Foto: NRK

SE NORGE RUNDT-INNSLAGET HER: Ellevill nakenbading

– He, he. Ifølge myten er jo vi nordlendinger et frilynt folkeslag. Og dette Norge Rundt-innslaget bygger jo opp om myten. Nakne kropper blir vi tydeligvis aldri lei av, sier skogtekniker Steinar Hansen, som selv stilte opp naken på tv ute på isen i januar 1991.

Og det var ikke bare-bare å få tv-innslaget til å sitte – i kuling, regn og fire grader.

– Nei, vi måtte ta badescenen fem-seks ganger. Heldigvis hadde vi ei badstu hvor vi kunne varme oss mellom slagene. Men de fleste av oss var forkjølet og hese i lang tid etterpå, minnes han.

– Men hvordan gikk det med nudistkolonien?

– He, he, nei den løste seg opp. Det var jo mer et humorstunt for å få flere til å bruke det vakre naturområdet på grensa mellom Brønnøy og Bindal. Og oppmerksomhet fikk vi jo – i bøtter og spann, sier Hansen.

Lesebrevstorm i lokalavisene

Naturister på Norge rundt

Steinar Hansen ute på isen hvor han blir intervjuet av Norge Rundt-reporter Magnhild Øwre.

Foto: NRK

Og ikke bare av det positive slaget:

«Dere skjemmer ut bygda», «dere er dårlige forbilder for den oppvoksende slekt» «umoralen lever», sto det i de sinte leserbrevene i lokalavisene på Helgeland.

Steinar hansen, skogtekniker

POP I NETT-TV: Det har gått 19 år siden skogtekniker Steinar Hansen kastet klærne på Norge rundt.

Foto: Nina Skogmo

– Mange var veldig fortørnet. Men etter et halvt år ble det stille. Deretter dukket badestuntet opp i lokalrevyen, dikt og sangtekster. Det var jo bare artig, minnes Hansen.

Det var i romjula 1990 at Steinar Hansen fikk ideen. På en fest spurte han venner og kjente om de ville bli med.

– Alle svarte ja. Også fikk vi daværende, og nå avdøde ordfører Harald Solbakk i Brønnøy, med på stuntet. Da han deltok på et mimretreff for Norge Rundt-innslaget noen år etter, kom det fram at han i utgangspunktet hadde trodd det dreide seg om åpningen av en natursti, og ikke et naturist-området. Ha, ha. Men han tok det sporty, og sto løpet ut, forteller Hansen.

Ordfører meldte forfall

Jens Christian Berg på Norge Rundt

– Naturisme er en del av friliftslivet, forteller en overbevisende Jens Christian Berg til NRK-reporter Magnhild Øwre.

Foto: NRK

– Naturisme er en del av friliftslivet, uttaler en splitter naken kultursjef Jens Christian Berg i Bindal til hele Norges befolkning - i beste sendetid på fredagskvelden. Han var en annen som stilte sporty opp for Norge Rundt.

19 år etter er han fortsatt i samme jobb - i samme kommune.

– Jeg ble ikke skremt bort fra Helgeland, nei. Men den iskalde januardagen i 1991 ble jeg bokstavelig talt utskremt. Ordføreren i Bindal meldte frafall, og det var jeg som fikk jobben å representere kommunen, sier Berg.

Men han angrer ingeting.

– Det var artig, og innslaget ble jo legendarisk. Det er vist flere ganger på TV. Det har også vært et innslag på Reiseradioen, og nå går det sin seiersgang i nett-tv.

– Hvorfor er det fortsatt så mange som vi se disse vinterbleike, nakne kroppene?

– Tror mange føler en skrekkblandet fryd over å se oss «lide» i kulden. Også er vi jo nakne da, humrer Berg.