Hopp til innhold

Hjelp, nå er de her igjen

Høsten kommer sigende, og en hær av åttebeinte, hårete skapninger invaderer hus, garasjer og andre gjenstander vi omgir oss med.

Er du redd for edderkopper, er august og september neppe din favoritt-årstid. For nå trekker edderkoppene inn i husene, og spinner store, avanserte nett over soveromsvinduet ditt.

Edderkoppekspert Petter Jordan ved Bergen museum synes ikke vi skal være så engstelige for disse småkrypene.

– De er fryktelig fascinerende. Og det finnes ikke giftige edderkopper i Norge, så det er ingeting å være redd for.

Men hvorfor finner edderkoppene plutselig ut av de skal invadere hus og bygninger akkurat på denne tiden?

Flørter om høsten

– Edderkoppene er aktiv hele sommerhalvåret. Men mange arter blir ikke voksne før i august. Andre arter blir kjønnsmodne på denne tida, og da blir de mer aktive. Så har vi spinnerne, som lager nettene sine der hvor byttedyrene ferdes. Fluer og nattsvermere tiltrekkes av lys, og det er det jo gjerne framfor vinduer og utelys. Derfor setter de opp nettene sine akkurat her, forklarer Jordan.

At de kommer inn i husene er mer tilfeldigheter og «uflaks».

– De vi ser løpende over stuegolvet om høsten, har bare forvillet seg inn. De ønsker ikke å være der, sier Petter Jordan.

572 arter i Norge

Ved siden av jobben ved Bergen museum er Petter Jordan aktiv på nettstedet edderkopper.net, hvor edderkoppentusiaster fra hele landet diskuterer og legger ut bilder av krypene.

Her kan alle stille spørsmål om edderkopper og studere edderkopp-bilder. Har du funnet noe du tror er en sjelden edderkopp, kan du laste opp ditt eget bilde og få svar.

– Det er veldig stor interesse for edderkopper i Norge, og det oppdages stadig flere arter. Akkurat nå er det registrert 572 ulike arter i Norge.

Sju års ulykke

Edderkopper er en myteomspunnet kryp , som tidligere ble regnet som både hellige og lykkebringende. De fleste av oss har hørt at man aldri må drepe edderkopper, for det betyr sju års ulykke.

Edderkopp på hånden

- IKKE FARLIG: Edderkoppekspert Petter Jordan ved Bergen museum.

Foto: Petter Jordan

– Dette kan henge sammen med at edderkoppene er nyttedyr. De fanger fluer og insekter.

Skrekkfilmer gir dårlig rykte

Det er en seiglivet myte at edderkopper utgjør fare for mennesker.

– Av de 42.000 edderkoppartene som finnes i verden er det bare 20 som er potensielt farlige for mennesker. Og blir man bitt av en av disse, er de svært sjelden dødelige. Hos sort enke er det f. eks bare seks prosent av alle bitt trenger medisinsk behandling, sier Jordan.

Han er ikke i tvil om hvorfor vi uinnvidde i edderkoppverdenen tror at det motsatte er tilfellet.

– Skrekkfilmer som «Arachnophobia» har nok gjort endel skade. Media er også flinke til å hausse opp frykt. Akkurat som haier, er edderkopper populære fryktskapere. Det er helt feil, for edderkopper er ikke aggressive. Blir du blitt, er det som regel fordi du har rullet over den i senga eller fått en edderkopp inn i klærne, sier han.

Barn lærer frykt av de voksne

Sykkelnettverk

Vakkert edderkoppspinn på sykkel...

Foto: Knut Valberg

Petter Jordan reiste nylig rundt i hele Norge med en stor utstilling med levende edderkopper og insekter. Da fikk han rikelig anledning til å observere både frykt og fascinasjon blant publikum.

Han tror ikke frykten for edderkopper er medfødt.

– Angsten stammer som regel fra egne dårlige erfaringer. Har noen kastet en edderkopp på deg da du var barn, tar man frykten med seg. Noen er redde fordi de har sett at andre er redde. Barn lærer frykt av voksne. Og andre er skremt av skrekkfilmer, sier han.

Har du edderkoppfobi, er det håp. Men piller hjelper ikke – dessverre. Du må gå den tunge veien, og eksponere deg for det du frykter aller mest. I samarbeid med psykologer har Petter Jordan vært med når folk med edderkoppfobi får behandling.

– Det handler om å ta kontroll over frykten. Vi begynner gjerne med å vise bilder av edderkopper. Deretter eksponeres du for levende edderkopper. Det er tøft i starten, men de fleste takler det forbausende bra, sier han.

Er du redd for edderkopper? Fortell din verste skrekkhistorie her!