Hopp til innhold

MS «Finnmarken» skadet i kraftig storm

Hurtigruteskipet «Finnmarken» slet seg fra fortøyningen og knuste skipssiden inn i en lekter. – Liv kunne gått tapt, hevder det australske maritime fagforbundet.

Det var i forrige uke at hurtigruteskipet «Finnmarken» ble overrasket av et kraftig uvær i Vest-Australia. Med 270 mennekser ombord, slet skipet seg fra fortøyningen og knuste siden av skipet inn i en lekter.

– Ingen ble skadet

MS Finnmarken etter sammenstøtet med lekteren i Australia.

HULL: Skipet fikk et hull over vannlinjen på ca 30 cm.

Foto: Hurtigruten

Ifølge kommunikasjondirektør i Hurtigruten, Ragnar Norum kom uværet svært overraskende på mannskapet.

– Skipet fulgte alle prosedyrer, nemlig at skipet skal gå vekk fra lekteren og ut i havet når uværet blir så kraftig. Denne gangen kom uværet såpass fort at da skipet skulle gå fra lekteren, krasjet med lekteren. Skipet fikk en flenge på 30 centimeter i skipssiden.

Og Norum sier at ingen av de 270 menneskene ombord skal ha blitt skadet i stormen.

– Det gikk raskt å reparere igjen og skipet er nå i full drift igjen, sier Norum.

– Liv kunne gått tapt

Fagforbundet Maritime Union of Australia hevder at oljeselskapet Chevron, som har chartret «Finnmarken», satte liv og helse på spill da de unnlot å evakuere skipet.

– Istedenfor å evakuere skipet på stedet umiddelbart, seilte det til Dampier port på fastlandet med en flenge i siden, sier Noel Neilson i fagforbundet.

Chevron på sin side avviser påstandene.

– Det var aldri fare for sikkerheten ombord, hevder oljeselskapet, ifølge ABC News.

Gass-eventyr

Gorgonfeltet er kanskje Australias største gass-eventyr. Nede i havbunnen skal det befinne seg ufattelige 40 trillioner kubikkfot med naturgass, og man antar at feltet vil ha en levetid på 60 år.

Og det er flere likheter mellom forhistorien til Gorgonfeltet og den hjemlige debatten rundt olje- og gassutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Feltet ligger nemlig midt inne i et verdifullt naturreservat. Her ligger ubebodde Barrow Island, ei øy med et svært sjelden og utrydningstruet dyre- og planteliv. Og det manglet ikke på protester fra miljøvernere da politikerne i Vest-Australia vedtok å åpne gassfeltet i 2006.

Pengebinge

Finnmarken i Australia

Finnmarken i Vest-Australia.

Foto: Roy Pedersen

Hurtigruteskipet MS «Finnmarken» ble bygget i 2002, har plass til 1000 passasjerer og er 138,5 meter lang. Det var i fjor at Hurtigruten inngikk den lukrative kontrakten med selskapet Boskalis Australia Pty Limited, om utleie av MS «Finnmarken» som hotellskip ved Gorgon-feltet i Vest-Australia.

Hurtigruten tjente i 2009 mer penger på utleie av «Finnmarken» enn det staten betaler Hurtigruten for alle de andre skipene i sitt tjenestekjøp langs norskekysten i løpet av kontraktsperioden.

Hurtigruten har opprettet et eget selskap i Australia. Hurtigruten Pty Limited blir et lokalt datterselskap som har kontrakt med utbyggeren av oljefeltet.

Kontrakten, som har en varighet på 18 måneder, med mulighet for forlengelse på ytterligere 18 måneder. Kontrakten inkluderer også et forsyningsskip, og har en totalverdi på 697 millioner kroner.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.