Hopp til innhold

Politikere nekter å hjelpe Volden

Mens politikerne i Oslo ikke vil løfte en finger for å hjelpe Kari Ann Volden og surrogatbarna hennes, synes ordfører Arnfinn Ellingsen på Røst det er brutalt å nekte de tre innreise til Norge.

Ellingsen og tvillingene

BRUTALT: Ordfører Arnfinn Ellingsen på Røst synes myndighetene opptrer brutalt når de ikke engang vil behandle adopsjonssøknaden fra Volden.

Gunn Karin Gjul

Gunn Karin Gjul (Ap)

Foto: Stortingsarkivet/Scanpix

Norske politikere reagerer sterkt på at den norske kvinnen i India har løyet om sin biologiske relasjon til barna som ble født av en surrogatmor. De mener tvillingene er blitt satt i en håpløs situasjon, og at det reiser spørsmål om kjøp og salg av barn.

Stortingspolitiker Gunn Karin Gjul sa på Kveldsnytt i går at hun ser svært alvorlig på saken.

– Det er en svært alvorlig situasjon, fordi hun har ført norske myndigheter bak lyset gjennom å gi feil opplysninger. Og norske myndigheter har gjort alt for å trekke lovverket så langt som mulig for å hjelpe barna og moren i den vanskelige situasjonen de er i, sier Gunn Karin Gjul, leder i familie- og kulturkomiteen(Ap).

I åtte måneder har Kari Ann Volden vært i India, og siden 24.januar har hun ventet på å få ta med seg tvillingene hjem. Hun er svært lei seg for å ha forledet folk til å tro at eggene som ble brukt, var hennes.

Se nett-tv: Kveldsnytt 24.08.10

Les også: Veldig lei seg

Kari Ann Volden og tvillingene

VANSKELIG SITUASJON: Siden tvillingene ble født i januar har Kari Ann Volden fra Røst vært deres omsorgsperson. De har nå forflyttet seg til Goa i India.

Foto: privat

Sjekket norske lover

Kari Ann Volden sier til NRK at hun sjekket norske lover og regler før hun gikk i gang med surrogatprosessen i India.

– Jeg sjekket norske lover på internett, jeg skrev til ambassaden i India, sjekket på UD sine sider og så videre. Jeg kunne ikke finne at dette strider mot de norske lover. Men hadde jeg visst det jeg vet i dag hadde jeg ikke tatt sjansen på å gjennomføre surrogati, sier Kari Ann Volden.

Skal Volden ha mulighet til å få barna med seg hjem, må hun kanskje gå til det skritt å ta de ulovlig inn i Norge.

– Det er jo det som er det store problemet her. Det har satt barna i en håpløs situasjon, og nå finnes det ikke noen lovmessig eller juridisk mulighet til å hjelpe barna etter norsk lov, sier Gjul.

Les også: Slik kan Volden få barna til Norge

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (Krf)

Hans Olav Syversen (KrF)

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
- Surrogati er problematisk

Saken reiser også spørsmål om kjøp og salg av barn, mener KrF, og at denne saken viser hvilke dilemma surrogati medfører.

– Det må jeg nok si at dette minner mer og mer om en kjøp- og salg-situasjon, ja. Det er mulig kvinnen har hatt de aller beste intensjoner, men det er i realiteten det vi står overfor, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen(KrF).

Avslag klaget inn

Tirsdag sendte Hilde Guldbakke, som er Voldens advokat, inn en klage på avgjørelsen.

– Jeg synes dette er en helt feil avgjørelse. Jeg synes det er synd i disse to ungene som står der med en omsorgsperson og ikke får lov til å komme hjem til Norge og bli tatt hånd om på ordentlig vis, sier Guldbakke.

Advokat Hilde Guldbakke

SYNES SYND PÅ BARNA: - Jo lenger tid som går, jo verre er det for disse barna, sier advokat Hilde Guldbakke.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Viser til barnekonvensjonen

Guldbakke mener at myndighetene både har utvist forskjellsbehandling, og at de ikke har tatt hensyn til hva som er barnets beste.

– Ifølge barnekonvensjonen skal man alltid vektlegge barnets beste. Og i denne saken kan jeg ikke se at Bufetat har gort det. De har avvist saken på prinsipielt og politisk grunnlag, men ikke på grunnlag av disse to barnas beste. Og det må jo åpenbart være å fortsatt bli tatt hånd om av den personen som har vært deres mor siden dag en, sier Guldbakke.

Kari Ann Voldens tvillinger er blitt 5 måneder gamle

24.januar kom tvillingene Mikael Andreas og Adrian Rene til verden. På dette bildet er de fem måneder gamle.

Foto: privat

Ønsker alle tre hjem til Røst

– Dette er en brutal sak, sier ordfører Arnfinn Ellingsen på Røst.

Ordføreren på Røst vil fortsatt kjempe for å få Røst-kvinnen og barna hjem. Han er sjokkert over at adopsjonssøknaden ikke blir vurdert av norske myndigheter.

– Jeg synes det er sjokkerende, forutsett at det ikke er opplysninger jeg ikke kjenner til. For normalt får jo folk vurdert sine søknader selv om de ikke har noe genetisk forhold til de de ønsker å adoptere. Så må man jo få skaffet til veie de opplysningene som finnes i saken, og så får vi jobbe videre med Bufetat og departementet, for dette er oppsiktsvekkende dersom det ikke ligger noe mer til grunn enn det vi har fått opplyst, sier Ellingsen.