Hopp til innhold

Hackerforum tar æren for Lano-seier

Hackerforumet 4chan hevder de er årsaken til at Mikael Larssen fra Sortland ble kåret til årets Lano-unge.

Mikael Larssen - Lano-unge

ÅRETS LANOUNGE: Et hackerforum mener det har æren for at Mikael Larssen (5) ble årets Lanounge.

Foto: Lilleborg

Det er Dagbladet som skriver om saken på sine nettsider i dag.

Lano-produsenten sier Mikael ville ha vunnet uansett.

Mandag var det klart at han kom til å vinne overlegent etter at han fikk over 23.000 stemmer mer enn sin nærmeste konkurrent.

Manipulert

Men ifølge Dagbladet har det lenge versert rykter om at avstemningen er blitt fikset gjennom kollektiv innsats fra forskjellige internettforum i både Norge og utlandet.

Påstandene har fått nytt liv etter dagens seier for Mikael.

Nå er det mange som mener nettstedet 4chan har vært involvert i å stemme fram Mikael.

Nettstedet er notorisk kjent for å ødelegge denne typen avstemninger på internett. Flere tusen internettkyndige brukere går ofte sammen om å stemme fram en kandidat, skriver avisen.

Digitale rampestreker

– 4chan står bak veldig mange rare internett-memer. De er tidligere blitt etterforsket av politiet, men holder seg stort sett innenfor loven.

Det hevder Øyvind Solstad som er kommunikasjonsrådgiver i mediebyrået Carat, og tidligere redaktør for NRK Beta overfor Dagbladet.

Han kjenner også til ryktene om nettstedets involvering i Lano-kåringen, og forteller at brukernes digitale rampestreker er en kjent sak.

Tidligere har de oversvømmet YouTube med porno, og de antas å stå bak en massiv kampanje mot scientologikirken.

Ifølge Solstad har 4chan også fått aksjekursene i selskapet Apple til å stupe, etter å ha plantet falske rykter om at deres mektige sjef, Steve Jobs, hadde fått hjerteinfarkt, forteller Solstad.

– Mange av brukerne gir litt faen i samfunnet, og synes det er gøy med slike spøker. Men stort sett er det uskyldig moro fra folk som er flinke med internett, kanskje noen fra enkelte hackermiljøer, sier han til avisen.

Lite modent

Både Lilleborg, som arrangerer Lano-konkurransen, og Mikaels mor, Lill-Anita Larssen, kjenner til at Mikael har vært omtalt på nettstedet 4chan.

– I begynnelsen av konkurransen så jeg at det var en del stygge linker der. Det var lagt ut bilder fra konkurransen, med påskrift som «retarded kid». Det var tydelig at det var for å gjøre narr, sier Larssen til Dagbladet.

– Jeg synes det er utrolig umodent. Det er klart jeg tok meg nær av det, men jeg skjønte fort at jeg ikke kunne se på sånt tull, sier hun.

Vant overlegent

Isabella Müller Hansen er markedssjef i Lilleborg og hun sier til Dagbladet at det ikke tok lang tid fra konkurransen startet, til de fant ut at 4chan-brukerne hadde plukket den opp på sitt diskusjonsforum.

Lilleborg sørget derfor for å overvåke både forumet og stemmene fra utlandet. Hvis flere stemmer kom fra samme ip-adressen, ble de slettet.

– Det er definitivt sånn at 4chan-brukerne har bidratt med en del stemmer. Men ikke alle trådene på 4chan-forumet har hatt negative hensikter. Også der er det mange som synes Mikael var en verdig vinner, sier Müller Hansen.

Hun viser likevel til den massive støtten Mikael har fått i Norge, gjennom blant annet blogger og støttegrupper på Facebook, og mener det er den som har vært avgjørende.

– Vi tror at Mikael hadde fått flest stemmer uansett, selv om vi tar bort alle 4chan-stemmene eller alle utenlandske stemmer, sier Müller Hansen til avisen.