Hopp til innhold

109 knop på det verste

Værtjenesten på Andøya har målt 109 knop på en fjelltopp på Andøya. Orkan er på 64 knop. Tak er revet av, og politi og sivilforvaret er ute og sikrer så godt de kan.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Stormen i Nord-Norge fører til flere skader på hus og biler. På Andøya har de måttet stenge fylkesvei 82 på grunn av flygende gjenstander i lufta.

– Det har vært ekstremt sterk vind i dag. Vi har hatt full storm med orkan i kastene, sier Edmar Schaug-Pettersen ved Værtjenesten på Andøya.

Folk ute i uværet

I Bodø gikk folk tur ute på moloen i Bodø. Se innslag fra Førkveld.

Video På moloen i dårlig vær

Tromsø lufthavn delvis stengt

Passasjerer til og fra Tromsø Lufthavn har hatt problemer med å komme frem i tide.

– Det er lite trafikk akkurat nå. Men det er ikke stengt. Hvis det kommer fly og forholdene ligger til rette, så lander de, sier lufthavnsjef Hans Børre Joakimsen ved Tromsø lufthavn.

Widerøe har innstilt flere ruter til og fra Tromsø i kveld.

– Vi forventer at flyene begynner å fly inn til Tromsø i løpet av kvelden. Men det er klart, det har vært et ekstremt vær, med turbulens og vanskelige vindforhold, sier trafikkleder Bjørnar Tiller Johansen i Widerøe.

Over 20 tak revet av

Politiet har fått inn et tjuetalls meldinger om løse takplater, og tak som er helt eller delvis revet av. Politi og sivilforsvaret på Andøya er ute og sikrer hus og områder.

Folk advares mot å gå ute.

– Vi anbefaler folk å ikke gå ut på Belik og på Andenes. Det er mange takplater og løse gjenstander i lufta, sier operasjonsleder Grete Birkeland i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Video 225ac3cc-8f81-45f9-bb68-51e4e1c6e176.jpg

Video: NRKs Martin Steinholt rapporterer om været i Nord-Norge klokken 21 i kveld.

Ved Andøy trafikklag er hele taket på verkstedet revet av. En traktor som stod foran verkstedet fikk førerhytta trykket inn og flere busser utenfor har tatt skade av taket.

Et privathus på Toften på Andøya har også fått merke stormen. Stormen rev vekk taket på bolighuset.

Politiet har fått inn et tjuetalls meldinger om løse takplater. Politi og sivilforsvaret på Andøya er ute og sikrer hus og områder.

I Hamn på Senja ble det målt vind av orkan styrke klokka 1405, og statsmeteorologen Hannekae Luijting i Tromsø sier at folk bør ikke gå ut hvis det ikke er nødvendig .

Det sterkeste på 20 år

Ved Værtjenesten på Andøya måler de vinden. Men det er lenge siden det har blåst så kraftig som i dag.

– I løpet av de siste 20 årene har vi aldri hatt et slikt uvær, med slike vindmålinger. Ved vindmåleren der veien er stengt på Kjølhågen, er det målt vindkast opp mot 85 knop, og middelvind på 61 knop.

Middelvind er vind som måles i løpet av 10 minutter.

– På Trolltinden, som er 500 meter over havet, er det målt middelvind på 78 knop, og vindkast på 109 knop.Orkan er på 64 knop, sier Schaug-Pettersen.

Men været er nå i ferd med å bli bedre på Andøya.

– Ved flyplassen er vinden nå i ferd med å minke, og vi er nede i 48 knop.

Innstilte fly og ferger

Widerøe innstiller flyavgangene fra Svolvær, Narvik, Harstad-Narvik, Andenes, og mellom Tromsø og Narvik.

Uværet har også ført til at flere hurtigbåter og ferger har vært innstilt.

Klokka 18.20 var 8 av 29 fergesamband innstilt i Nordland, i Troms var 3 av 17 samband stengt, mens alle fergesambandene i Finnmark er i drift.

Hadsel bru har vært midlertidig stengt i ettermiddag. Nå slippes trafikken over i puljer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Trafikkrapport 17.55

Den sterke vinden fører til problemer på flere ferge- og hurtigbåtsamband. Det gjelder blant annet sambandene Bognes-Lødingen, Bodø-Moskenes-Værøy-Røst, Skrova-Skutvik og Melbu-Fiskebøl, Kilboghamn-Jektvik og Hansnes-Vannøy-Karlsøy.

Her kan du lese oppdateringer fra NRK Trafikk .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.